A pécsi mandulafa lett az Év Fája

 

Az Év Fája versenyt kiíró alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van.

A július óta tartó online szavazás végén több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. A verseny végeredményét október 18-án jelentették be.

Idén 35 fát és facsoportot neveztek a versenyre, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a tizenkét döntőst. Ezt követően a közönség egy online szavazáson döntötte el július 9. és október 8. között, hogy 2018-ban melyik fa kapja az Év Fája címet. A fákra több mint 16 ezer szavazat érkezett.

A döntőbe a ceglédberceli falu fája, a kimlei hárs, a Mária utcai mesefa, a Római-parton álló fák, a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben, a Nagykovácsi templomkert odvas hársfája, a pécsi havi-hegyi mandulafa, a szebényi nagy fa, a kamuti tudás fája, a zalai dombokat vigyázó pacsai öreg hárs, a zuglói mezős fák és a békéscsabai „égig érő” gerlai vackor jutott.

A győztes pécsi mandula egy csavarodott törzsű, több mint százéves fa, ami a Havi-hegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. A hegy mandulafáit több mint száz éve, 1916-ban már említették a napilapok. Később, 1926-ban is megerősítették, hogy a hegyre mandulafák alatt vezet az út.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a római-parti fák jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, a szebényi nagy fa lett. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A 2018-as győztes pécsi mandulafa esélyes az Európai Év Fája címre is. A nemzetközi versenyt 2019 elején rendezik meg. Magyarország ezen a megméretésen többször is második helyezést ért el, háromszor pedig első helyen végzett. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik lett.