Napokon belül munkába áll az óceántisztító szerkezet

 

Az Ocean Cleanup projektben létrehozott óceántisztító cső tesztjei rendben lezajlottak. A Wilson névre keresztelt műanyag cső kedden célba ért, így rövidesen kezdetét veszi az a munka, amelynek hosszú távú célja, hogy felszámolja a Csendes-óceánon felhalmozódott műanyaghulladékból álló „szigetet”.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt, a csövet egy hónappal ezelőtt San Franciscóból indították útnak. Az U-alakú szerkezet víz felszínén lebegő része egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló darabja egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlényeknek számára.

A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így eljut a legszennyezettebb területekre.

San Francisco, 2018. szeptember 9. A holland Boyan Slat által feltalált, Ocean Cleanup nevű szerkezetet vontatja ki a projekt hajója a San Francisco-öbölből 2018. szeptember 9-én. Az óceánok műanyaghulladékainak eltakarítására szolgáló Ocean Cleanup két év tesztidőszak után indult útnak a nagy csendes-óceáni szemétszigethez. A tengeráramlatok által összeterelt, vízfelszínen és az alatt lebegő hulladék a világóceánban felgyülemlett szemétfoltok legnagyobbika, amely felbecsülhetetlen károkat okoz az óceán élővilágában és a madárpopulációkban. (MTI/EPA/Monica Davey)

A holland Boyan Slat által feltalált, Ocean Cleanup nevű szerkezetet vontatja ki a projekt hajója a San Francisco-öbölből (MTI/EPA/Monica Davey)

Az óceánokba évi 150 millió tonna műanyaghulladék kerül. Az arány a következő évtizedekben megtriplázódhat és komoly következményekkel járhat. A szemét bekerülhet a táplálékláncunkba is.

A csőhöz minden hónapban visszatér majd egy szemétszállító hajó, amely az összegyűlt hulladékot a partra szállítja. Az összegyűlt törmeléket a tervek szerint újrahasznosítják.

A cég 2013-ban közösségi finanszírozásban több mint kétmillió dollárt gyűjtött össze a projektre, azóta több mint 30 millió dollár folyt be a számlájukra. A csoport a műanyag cső segítségével 2019 áprilisára 50 tonna hulladékot szeretne begyűjteni, 2040-re pedig az óceáni műanyagszemét 90 százalékát fel szeretné számolni.

Boyan Slat, az Ocean Cleanup alapító-vezérigazgatója elmondta, hogy korábban mindenki azt mondta, nem lehet kitakarítani az óceánt, a legjobb, amit tehetünk, hogy megállítjuk a szemét gyarapodását. De ez számomra nem volt inspiráló üzenet. Azt szeretné, hogy a jövő szebb legyen, mint a jelen, és reméli csapatával sikerül ezt elérni.

Egyes szakértők már most megkérdőjelezik az eszköz hatékonyságát. Többen tartanak attól, hogyha egy természeti csapás során a cső megsérülne, akkor az összegyűlt szemét ismét szétszóródna a környező vizekben, újabb károkat okozva a helyi ökoszisztémában.