Elpusztult Koko, az amerikai jelbeszédet elsajátító gorilla

 

A Gorilla Alapítvány csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai jelbeszédet megtanuló 46 éves nyugati síkvidéki nőstény gorillát álmában érte a halál kedden az alapítvány kaliforniai birtokán, ahol Koko egy hím barátjával élt.

Koko a San Franciscó-i állatkertben született 1971. július 4-én, a Hanabi-ko nevet kapta, de csak Kokónak becézték. Egyéves korától tanította őt jelbeszédre Francine Patterson, a Stanford Egyetem kutatója.

Negyvenévesen több mint ezer jelet használt, és a beszélt angol mintegy kétezer szavát értette. A Gorilla Alapítvány Koko-projektje a világ leghosszabb, fajok közötti kommunikációs programjává vált. A gorilla számos dokumentumfilmben szerepelt, és kétszer is felkerült a National Geographic magazin címlapjára, az 1978-as felvételt saját magáról készítette egy tükör segítségével.

Koko azon kevés főemlősök egyike volt, akik megtanulták a jelnyelv használatát. Köztük van még Washoe, a nőstény csimpánz, aki Washington államban él, és Chantek, a nőstény orangután Atlantában.