Két borjúfóka érkezett a Szegedi Vadasparkba

 

A két nőstény Barcelonából érkezett Szegedre Helga a hároméves fóka mellé.

Az új lakók érkezéséről a Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert számolt be az MTI-nek. A hosszú utazás után hogy az átállásuk minél zökkenőmentesebb legyen, a gondozójuk is az állatokkal tartott, és pár napot Szegeden töltött, és átadta a legfontosabb tudnivalókat a fókák gondozásával kapcsolatban.

Cleo és Hercula bár még ismerkednek az új otthonukkal, viszonylag nyugodtnak tűnnek. A trénerek arra törekszenek, hogy a fókák hamar megtanulják a Szegeden már bevált gyakorlatokat, amelyek amellett, hogy játékosak, alkalmasak arra is, hogy a szakemberek folyamatosan vizsgálják az állatok testi kondícióját, felismerve esetleges betegségeiket.

Az Atlanti- és a Csendes-óceán partközeli vizeiben őshonos borjúfókák a leggyakoribb fókafajnak számítanak. Régebben húsukért és zsírjukért vadászták, és ma is sok példány sérül meg vagy pusztul el, amikor beleakad a halászhálókba.

A kifejlett példányok tömege elérheti a 170 kilogrammot, testhosszuk pedig megközelítheti a két métert. A faj egyedei a természetben halakkal, rákokkal és puhatestűekkel táplálkoznak, az állatkertekben pedig heringet és tintahalat kapnak. A fókák a szárazföldön nehézkesen mozognak, a vízben viszont annál fürgébbek. Idejük nagy részét a táplálék keresésével töltik, egy nap négy-nyolc kiló halat is elfogyasztanak.