Új természetfilm-sorozattal jelentkezik Sir David Attenborough

 

91 évesen is bemutatja nekünk az élővilág titkait napjaink legismertebb természettudósa és dokumentumfilmese. A BBC legújabb sorozatát a tervek szerint 2018 második felében mutatják be.

Nagyvadak nyomába ered a népszerű természettudós

Sokak gyermekkorának és felnőtt éveinek is kedvelt természetfilmese túl a kilencvenen sem pihen. Még az idén bemutatja a BBC One a Dynasty című ötrészes sorozatát, amelyben Sir David Attenborough oroszlánok, császárpingvinnek, csimpánzok tigrisek nyomába ered. Sőt, még egy vadászkutya kalandjait is nyomon követhetjük általa. Epizódról epizódra megismerhetjük majd ezeknek az állatoknak a mindennapjait. Láthatjuk majd, hogy ezek a különböző fajokhoz tartozó egyedek miként védik meg családjukat és saját területeket. Szemtanúi lehetünk annak is, hogy miként küzdik át magukat életük nehezebb periódusain.

Pozitív fogadtatást remélnek a készítők

Charlotte Moore, a csatorna igazgatója elmondta, hogy munkatársaival együtt izgatottan várják az új sorozatot, amelyben szó szerint állati drámák elevenednek majd meg az érdeklődők szeme előtt. A BBC One stábja reméli, hogy a világszerte népszerű természettudós most is inspirálja a nézőket, és hasonlóan jó benyomásokat kelt majd az új ismeretterjesztő széria is, akárcsak hajdanán a Kék bolygó 2 vagy a Bolygónk, a Föld 2 című sorozatok. A Kék bolygó 2 első része 2017-ben hatalmas népszerűségnek örvendett. Csaknem 14 millió nézőt vonzott a képernyő elé.

Új, még érdekfeszítőbb szemszögből mutatják be a fajok életét

A sorozat egyediségét vélhetően az adja majd, hogy az eddigiektől eltérő szemszögből közelíti majd meg a felsorolt fajok egyedeit. A Dynasty cím is magában hordozza azt, hogy ezek a példányok bár vélhetően egyedül is megállnák jó darabig a helyüket a természetben, azonban igazán ütőképes erőt a „családjukkal” együtt képesek alkotni.

Hatvan éve a BBC kötelékében

Sir David Frederick Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. A Cambridge-i Egyetemen végzett, illetve a London School of Economics-on. 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a brit BBC televíziócsatorna számára, amelyek közül is a legismertebb a kilenc tagú Élet-sorozat, mely átfogó képet mutat be a földi élővilágról.

Emellett a BBC programigazgatója volt az 1960-as és 1970-es években. A filmrendező-színész Richard Attenborough öccse. Állandó magyar hangja Végvári Tamás volt 2010-ben bekövetkezett haláláig, azóta Szersén Gyula.

A természettudományok széles körű ismertetésében végzett nagy formátumú munkásságának elismeréseképpen egy 1998-ban felfedezett új hangyászsün fajt róla neveztek el. A hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós modorának köszönhetően lopta be magát a magyar nézők szívébe.

Munkájának jelentőségét Erzsébet királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. 2005. június 10-én megkapta az Order of Merit kitüntetést is, amelyet szintén II. Erzsébet brit királynő adományoz azoknak, akik kiemelkedő tetteket hajtottak végre a művészetek vagy a tudományok területén.

 

A Dynasty tartalma mellett a technikai háttere miatt is sokak érdeklődésére tarthat majd számot. Mind az öt epizódot a legmodernebb eszközökkel forgatták, és az év második felében ultra HD minőségben tűzik műsorra a BBC One-on.