Megfejtették a titokzatos űrbéli rádióhullámok rejtélyét

 

A rádióhullámok egy Tejút-méretű galaxisból érkeztek, melyet a tudósok először azonosítottak be a világ három legnagyobb teleszkópjának segítségével.

Ez a legnagyobb áttörés, mióta a csillagászok 2007-ben felfedezték a gyors rádiókitöréseket, amelyek a kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei – olvasható a brit The Independent hírei közt.

Ha a Holdon állnánk, és ilyen pontossággal tekinthetnénk le a Földre, nem csak azt tudnánk megmondani, hogy melyik városban történt a kitörés, hanem azt is, hogy mi az irányítószáma, és a város melyik részéből ered – mondta Keith Bannister, a kutatás vezetője.

A felfedezést egy ausztrál vezetésű nemzetközi kutatócsoport tette egy új rádióteleszkópot is használva, mely a CSIRO ausztrál tudományos ügynökség tulajdona.

A csillagászok azt remélik, az áttörés segítségükre lesz abban, hogy megtalálják a gyors rádiókitörések kiváltó okát, melyre eddig nem találtak magyarázatot – olvasható a tanulmányban, amely a Science tudományos lapban jelent meg.

2007 óta 85 rádiókitörést észleltek,

melyekből a legtöbb egyszeri, néhányuk azonban bizonyos időközönként megismétlődik ugyanazon a helyen.

Két évvel ezelőtt a tudósoknak már sikerült azonosítani egy ismétlődő kitörést, de

ez az első alkalom, hogy egy egyszerit is be tudtak azonosítani.

A gyors rádiókitörések helyét rendkívül nehéz meghatározni, ugyanis kevesebb mint egy ezredmásodpercig tartanak.

A kutatásban részt vevő Adam Deller a melbourn-i Swinburne Műszaki Egyetemről azt mondta, az újonnan felfedezett kitörés és a galaxis, amelyben létrejött, teljes mértékben eltér a korábban beazonosított galaxistól.

Az újonnan felfedezett egy masszív galaxis 3,6 millió fényévre a Földtől, és meglepően kevés csillagból áll.