A Szojuzon keletkezett lyuk nem veszélyezteti a legénységet

 

Oleg Kononyenko és Szergej Prokopjev, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz űrhajósai keddi űrsétájukkor megvizsgálták az ISS-hez dokkolt Szojuz űrhajón augusztusban észlelt sérülést.

A tájékoztató azután jelent meg, hogy Oleg Kononyenko és Szergej Prokopjev, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz űrhajósai keddi űrsétájukkor megvizsgálták az ISS-hez dokkolt Szojuz űrhajón augusztusban észlelt sérülést, amelynek következtében levegőszivárgás és kismértékű nyomáscsökkenés történt az űrállomáson. Az apró lyukat be tudták ugyan tömni belülről, de keletkezésének oka továbbra sem ismert.

A két orosz űrhajós megbontotta a hővédő szigetelést és a meteoritvédelmi ernyőt, megvizsgálták és lefényképezték a keletkezett sérülést, és mintákat vettek a repedés felszínéről, amelyeket a mikrometeorit-védelmi ernyő paneljével együtt a visszatérő egységgel továbbítanak a szakértőknek a további vizsgálatokhoz.

Bajkonur, 2018. június 6. A Szojuz MSz-09 űrhajót emeli a levegőbe egy Szojuz-FG hordozórakéta a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2018. június 6-án. A jármű fedélzetén Serena M. Aunón-Chancellor, a NASA amerikai, Szergej Prokopjev, a Roszkozmosz orosz és Alexander Gerst, az Európai Űrügynökség német űrhajósa indul a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra az 56-57-es expedíció keretében. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A Szojuz MSz-09 űrhajót emeli a levegőbe egy Szojuz-FG hordozórakéta a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2018. június 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Az Energija közleménye szerint a repedés semmilyen veszélyt nem jelent az ISS legénységére nézve, és nem fogja veszélyeztetni a biztonságát a Földre való december 20-ai visszatérésekor sem. A nyílás az orbitális kabinon található, amely leválik a visszatérő kabinról röviddel a lekapcsolódás után, majd elég a Föld légkörében.

Az ISS-en augusztus 30-án észleltek nyomáscsökkenést. Később megállapították, hogy az űrállomáshoz kapcsolt űrhajó orbitális kabinján lévő 3-4 milliméteres nyíláson szökik a levegő. Néhány nappal később a Földön tartózkodó szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az űrhajó testét kívülről fúrták meg.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezetője, Dmitrij Rogozin korábban azt mondta, hogy a sérülés szerelés közben vagy a világűrben keletkezhetett.

Több orosz tisztségviselő határozottan tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az esettel kapcsolatosan az ISS amerikai legénységét gyanúsították szabotázzsal.

Az ISS fedélzetén előfordulnak műszaki hibák és működési zavarok, amelyek azonban legtöbbször nem jelentenek veszélyt a legénységre.