Egy új verseny célja a Hold elérése

 

A Holdversenyről a brémai Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson számolt be a napokban az Airbus. A megmérettetésben űrhivatalok és magánvállalkozások egyaránt részt vesznek.

A versenyhez többek között az Európai Űrügynökség, a Mexikói Űrügynökség, az Airbus és a Blue Origin csatlakozik. A csapatok 2019-ben adhatják le nevezéseiket, mintadarabjaikat 2020-ban kell bemutatniuk, 2021-ben már Hold-szerű környezetben tesztelhetik eszközeiket, végül 2024-ben el kell juttatniuk szerkezeteiket az égitestre. A Holdversenyről további részleteket a jövő hónapban közölnek a szervezők. A projektet a NASA 60 éves fennállásának alkalmából jelentették be.

 

Az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között tizenkét űrhajós járt a Holdon. Viszont az 1972-es küldetés óta nem lépett ember a Hold felszínére.

Cél az emberi jelenlét megalapozása

A Blue Origin közleményében az áll, hogy izgatottak az előttük álló nemzetközi együttműködés miatt, amelynek célja a hosszútávú emberi jelenlét megalapozása  a Holdon.

Nicholas Chamussy, az Airbus Space vezetője szerint a verseny segítheti a Hold feltérképezését, emellett lehetőséget teremt az ehhez szükséges kulcsfontosságú technológiák bemutatására.

Egy verseny már meghiúsult

Nem ez az első alkalom, hogy magánfinanszírozású versenyt hirdetnek a Hold elérése céljából. Korábban a Google támogatásával jött létre a Google Lunar X Prize, melyben egy magyar csapat is részt vett. A versenyt végül meghiúsult, mivel egyik résztvevő sem tudott 2018. március 31-ig működőképes űrszondát és holdjárót építeni.