Elkészült az Orion űrhajó kiszolgáló egysége

 

Az Orion űrkapszula fejlesztése az Egyesült Államokban folyik, kiszolgáló modulját viszont az Európai Űrügynökség (ESA) biztosítja. Az űrhajó kiszolgáló egysége az Airbus francia repülőgépgyártó vállalat brémai üzemében készült el.

A modul az űrhajó létfontosságú egysége, itt található a hajtóműrendszer, az energiaellátó berendezések és akkumulátorok, a vezérlő számítógépek, a kommunikációs és más eszközök. Ez az egység fogja ellátni energiával, vízzel, levegővel és elektromos árammal a NASA Orion űrhajóját, amely első küldetésén – várhatóan 2019 végén – űrhajósok nélkül fog végrehajtani Hold körüli repülést.

 

Az Egyesült Államokban szerelik össze

A mérnökök három műszakban, huszonnégy órán keresztül dolgoztak, hogy befejezzék a kiszolgáló modul összeszerelését, amely tesztelésének utolsó fázisait most végzik Brémában. Ellenőrzik a beszerelt radiátorokat és a hajtómű rendszert bonyolult vezetékeit is, amelyek üzemanyagot és oxidálószert juttatnak az űrhajó több mint harminc hajtóművébe.

Amint végeznek a teszteléssel, a NASA floridai Kennedy Űrközpontjába szállítják az egységet. Az Orion napelemes szárnyait, amelyek szintén Brémában készültek, külön szállítják el. Az űrhajót az Egyesült Államokban szerelik össze.

A NASA Plum Brookban lévő létesítményében tesztelik majd az Oriont, ahol a világ legnagyobb vákuumkamrájában szimulálják az űrutazást, valamint akusztikus és vibrációs teszteket is végrehajtanak. Az amerikai fél fejleszti ki az űrhajó hordozórakéta-rendszerét, a Space Launch Systemet.

Készül a második egység is

Az ESA közleménye szerint brémai mérnökök már dolgoznak a második kiszolgáló egységen, amelynek a szerkezete már elkészült, amelynek most telepítik a több mint tíz kilométer hosszú kábelrendszerét a számítógépekhez és más berendezésekhez. Ezt a modult az Orion űrhajó EM-2 jelzésű missziójában használják fel.

Magyarok is részt vesznek a programban

Az Orion EM-1 jelzésű Hold körüli repülésének programjába meghívták a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának Űrdozimetriai Kutatócsoportja munkatársait, akiknek passzív dózismérő detektorai vesznek részt a tudományos programban.