Az űrből adott duettet egy német asztronauta a Kraftwerk koncertjén

 

Különleges élményben lehetett részük a Kraftwerk stuttgarti koncertjén a német kultzenekar rajongóinak: egy duett erejéig Alexander Gerst német űrhajós is bejelentkezett élőben a Nemzetközi Űrállomásról.

A Németországban csak Astro Alexként emlegetett űrhajós június eleje óta tartózkodik az űrállomáson, amelynek parancsnokságát is átveszi majd – első németként – októberben.

„A Nemzetközi Űrállomás egy embergép – a legkomplexebb és legértékesebb gépezet, amelyet az ember eddig épített” – mondta a Kraftwerk Die Mensch-Maschine című albumára utalva a koncert hétezres közönségének az űrhajós, majd egy külön erre programozott tablet segítségével Ralf Hütterrel, a Kraftwerk alapítójával együtt adta elő a Spacelab (Űrlabor) című számot.

A meglepett rajongóktól Alexander Gerst a „jó éjt Föld” szavakkal búcsúzott a pénteki koncerten, amelyet a stuttgarti Jazzopen fesztivál keretében adott a legendás német zenekar.

Még 2013-ban Chris Hadfield kanadai űrhajós a Barenaked Ladies zenekarral adott duettet a Nemzetközi Űrállomásról, ahol rögzítette David Bowie Space Oddity című számát is. Ron McNair amerikai űrhajós pedig egy Jean Michel Jarre-ral közös projekt részeként azt tervezte, hogy Föld körüli pályán keringve vesz fel egy szaxofonszólót a tragédiával végződő 1986-os Challenger-küldetés során.