Három év után érkezett meg a Ryugu kisbolygóhoz a japán űrszonda

 

A Hajabusza-2 japán űrszonda három és fél év utazás után érkezett el a küldetése célpontjához, a Földtől 300 millió kilométerre lévő, 900 méter átmérőjű aszteroidához. Feladata, hogy tanulmányozza a kisbolygót, és kőzet- és talajmintát juttasson vissza a Földre.

A Hajabusza-2 a következő néhány hónapot az 1999-ben felfedezett földközeli aszteroida körül, 20 kilométeres távolságban keringve tölti. Megvizsgálja a felszínét, és megfelelő leszállópályát keres. A hűtőszekrény nagyságú szonda több kisebb robotot, köztük két Minerva-2 nevű robotvezérlésű járművet és egy Mascot nevű leszállóegységet bocsát az aszteroidára. Ezek tanulmányozzák majd a csaknem egy kilométer átmérőjű kisbolygó felszínét.

A szonda becsapódó egység segítségével több méter átmérőjű krátert is váj a kisbolygó felszínébe, majd összegyűjti a kráterben lévő, felszín alatti anyagokat. A mintákat a Földre visszatérő kapszulában tárolja. A tudósok feltételezik, hogy a Naprendszer négy és fél milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott.

A Hajabusza-2 tervezésekor levonták a tanulságokat az elődjénél, a Hajabuszánál – a szó jelentése vándorsólyom – tapasztalt számos hibából.

Az első szonda 2005 novemberében kétszer is leszállt az Itokawa-aszteroidán, majd az űrkapszula – küldetését számos műszaki hiba miatt három évvel meghosszabbítva – 2010 június közepén ért földet az ausztráliai Woomera-sivatagban. Bár nem tudott annyi kőzetmintát gyűjteni, amennyire számítottak a szakértők, de így is történelmi jelentőséggel bírt, hiszen ez volt az első szonda, amely mintákat hozott egy kisbolygóról.

A csillagászok szerint a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így feltételezéseik szerint olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak. A Ryugu ugyanazon a pályán kering, mint az Itokawa, de kétszer nagyobb nála és különböző szerves anyagokat tartalmaz.

A küldetés a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut, és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.