Rekordidőt töltöttek el kínai diákok a Holdhoz hasonló körülmények között

 

A pekingi Pejhang Egyetem négy hallgatója, két férfi és két nő helyi idő szerint kedden hagyta el a Yuegong-1 nevű kísérleti laboratóriumot 370 nap után. A rendhagyó tesztet három szakaszban bonyolították le.

A kísérlet első szakaszában tavaly május 10-én négy diák, két férfi és két nő zárkózott el a külvilágtól 60 napra. A második szakaszában felváltotta őket egy másik csoport, amelynek tagjai 200 napot töltöttek elszigeteltségben. A harmadik etapban az első csoport tért vissza, hogy újabb 110 napot töltsön el az egyetem campusán lévő laborban.

A kísérleti laboratórium fő tervezője szerint az úgynevezett bioregeneratív – újratermelődő – létfenntartó rendszerben emberek, állatok, növények és mikroorganizmusok élnek egymás mellett egy zárt környezetben, egy Holdon lévő bázist szimulálva.

A pekingi diákok már januárban új világrekordot állítottak fel a 200 napos tesztidőszakkal. Az 1970-es évek elején a Szovjetunióban három önkéntes 180 napot töltött el egy hasonlóan zárt ökoszisztémában.

Több célt szolgálna a létfenntartó rendszer

A rendszer célja egy olyan önfenntartó ökoszisztéma megalkotása, amely lehetővé tenné, hogy az űrhajósok hosszú ideig a Holdon vagy más égitesteken maradhassanak. Továbbá alkalmazható lenne olyan területeken is, ahol szűkösek a vízforrások és alacsony az oxigénszint.

Az összesen 150 négyzetméteres kísérleti laboratórium két, növénytermesztésre szolgáló kabinból és egy lakókabinból áll. A több mint 40 négyzetméteres lakótérben négy alvócella, egy közösségi szoba, egy fürdőszoba, egy hulladékfeldolgozásra alkalmas és egy állattartó helyiség kapott helyet.

A fűszereken és a húson kívül mindent a kabinban állítottak elő

A „konyhakertben” gyümölcsöt – főleg epret – és zöldséget termesztettek az önkéntesek. Az „állatfarmon” közönséges lisztbogarat tenyésztettek, amely ehető, és nagy arányban tartalmaz fehérjét és más tápanyagokat. A bogarakat megőrölték, és liszttel keverték össze egy kenyérszerű eledellé vagy kisütötték őket víz és étolaj keverékében egy elektromos főzőlapon.

Az emberi hulladékot erjesztéses eljárással dolgozták fel, a növényeket az élelmiszer-hulladékokból származó melléktermékekkel trágyázták. A són, fűszereken és némi tartósított sertés- és baromfihúson kívül mindent a kísérleti űrállomás zárt körforgásában állítottak elő.

Több szempont alapján vizsgálják a résztvevők állapotát

Az önkéntesek használhatták az internetet, sakkozhattak, jógázhattak és szobabiciklin edzhettek. Emellett angolul tanultak, rádiót hallgattak, és minden héten részt kellett venniük pszichológiai és egészségi kivizsgáláson.

Most zajlik a diákok fizikai és mentális állapotának kiértékelése, valamint tanulmányozzák a teszt eredményeit is a kutatók. A szakemberek a teszt során azt is vizsgálták, hogy miként reagáltak a résztvevők a napfény hiányára.

Kína legénységgel ellátott űrállomást építene a Holdon

A jelenlegi tervek szerint Kína a következő tíz évben asztronautákat küld a Holdra, de a mostani projekt már egy hosszabb tartózkodást készít elő. Kína célja, hogy 2022-ben legénységgel ellátott űrállomást építsen ki, ekkor ér véget ugyanis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) missziója.