Életet menthet a sport a szívinfarktuson átesetteknél

 

Ha a szívinfarktusból felgyógyultak elkezdenek többet mozogni, azzal a felére csökkenthetik a halálozás kockázatát egy friss kutatás szerint. Az európai kardiológiai kongresszuson bemutatott kutatás több mint huszonkétezer páciens adatait vetette össze.

Köztudott, hogy a rendszeresen sportoló embereknél alacsonyabb a szívinfarktus kockázata, nagyobb valószínűséggel élnek tovább. Azt azonban a szakemberek sem tudták, hogyan hat a rendszeres mozgás a szívinfarktus után – mondta Örjan Ekblom, a stockholmi Sport- és Egészségtudományi Egyetem professzora. A Göteborgi Egyetem orvosi karával együttműködve a tudósok a testmozgás és az infarktus utáni életkilátások összefüggéseit kutatták.

A vizsgálatba bevont több mint 22 ezer svéd páciens 2005 és 2013 között esett át szívinfarktuson. A betegeket arról kérdezték, mennyi mozgást végeztek hat-tíz héttel, valamint tizenkét hónappal a szívroham után. A két időszakban adott válaszok különbségét a testmozgás változásaként értékelték. Mindkét alkalommal arra voltak kíváncsiak, hogy az előző hét napban hányszor sportoltak félóránál tovább. A válaszok alapján négy csoportba sorolták a pácienseket: állandóan tétlen, kevesebbet mozgó, többet mozgó és állandóan sportoló.

Átlagosan négy évig követték a pácienseket, ez idő alatt 1087-en haláloztak el. Miután az adatokat megtisztították, azaz figyelembe vették az egyéb tényezőket, az életkort, a nemet, a dohányzási szokásokat és az egyéb betegségeket, megvizsgálták a négy kategória és a halálozások összefüggéseit. Az állandóan tétlenekhez képest a kevesebbet mozgók esetében mintegy 40, az állandóan sportolók esetében pedig közel 60 százalékkal csökkent a halálozás aránya.

Ekblom professzor hozzátette, hogy a páciensek csökkenthetik az elhalálozás veszélyét azzal, ha a szívroham után mozogni kezdenek. Akik az infarktus után hat-tíz héttel mozogtak, viszont később abbahagyták, a mozgás hosszú távú hatásait még jó darabig érezhették. Természetesen sokkal nagyobb előnyökhöz jutottak azok, akik állandóan sportoltak.

A szakértők szerint heti két vagy több alkalommal végzett testmozgás minden infarktuson átesett páciensnek ajánlott, függetlenül attól, hogy dohányoznak-e, kisebb vagy nagyobb szívrohamot éltek-e túl. Azt nem vizsgálták, milyen mozgást végeztek a megkérdezettek: további tanulmányokra lenne szükség ahhoz, hogy milyen sportokat tanácsos űzniük a szívinfarktuson átesetteknek.