Északabbra vándorol az Alpok

 

Német kutatók által készített tanulmány szerint átlagosan fél milliméterrel sodródnak északabbra és közel két milliméterrel nőnek az Alpok vonulatai évente. Eredményeik az Earth System Science Data című szaklap aktuális számában jelentek meg.

A Német Geodéziai Kutatóintézet munkatársai a lánchegység német, osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci területén lévő több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték. Tizenkét éve minden állomás 15 másodpercenként meghatározza a helyzetét.

A Peak Walk nevű hídon mennek érdeklődők a létesítmény avatásán a Diablerets-hegységben (Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Florian Seitz, a tanulmány társszerzője elmondta, az adathalmaz a geodézia „aranybányája”. Segítségével pontosan megmérhetik a Föld felszínét, felismerhetik a változásokat.

A tanulmányból kiderült, hogy most először szemléltették számítógépes modellel a teljes alpesi térség dinamikáját. A modell mind a hegység nagy mozgásainak irányát, mind a regionális sajátosságokat feltárja, többek között megmutatja, hogy az Alpok egyes részei akár évi 1,3 millimétert is megtesznek északkeleti irányba.

Dél- és Kelet-Tirolban ez a mozgás egy keleti irányú forgással találkozik, a két ellentétes erő itt összenyomja a hegységet. Az emelkedés sem egyenletes azonban mindenütt: a Nyugati-Alpok déli részén kisebb mértékű, a Középső-Alpokban, az osztrák–svájci–olasz határ környékén a legnagyobb: több mint két milliméter évente.

A mozgások a magashegység képződésének következményei – közölték a kutatók. Az Alpok kialakulása mintegy 200 millió évvel ezelőtt kezdődött, és még napjainkban is tart.