Virtuális túrán is be lehet járni az Anne Frank-házat

 

Ezentúl virtuális túrán is be lehet járni az amszterdami Anne Frank-házat, amely a naplója révén vált világhírűvé. Az emlékhely a zsidó kamaszlány születésének 89. évfordulója alkalmából vezette be az újítást.

Az emlékhely igazgatója, Ronald Leopold elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az embereknek egyrészt nem kell feltétlenül ellátogatniuk a múzeumba, hogy megismerjék a világhírű rejtekhelyet. Másrészt immár az intézmény mozgáskorlátozott látogatói is felfedezhetik az apró, nehezen bejárható helyiségeket.

A tervek szerint a virtuális élményt a berlini és New York-i Anne Frank-központok látogatói is megtapasztalhatják még az idén. Az igazgató szerint a virtuális túra minden részletében bemutatja annak a csatornaparti háznak a melléképületét, ahol Anne Frank családjával együtt rejtőzködött.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülését követően menekült Németországból Hollandiába. Hollandiát a németek 1940 májusában szállták meg. Anne Frank családja 25 hónapig bujkált Amszterdam belvárosában, de valaki feljelentette őket. A családot először Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták, ahonnan Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték. 1945 március első heteiben, a tábor felszabadulása előtt néhány héttel mindketten tífuszban haltak meg. A családból az édesapa, Otto Frank élte túl a háborút, aki később publikáltatta lánya naplóját.

A kamaszlány amszterdami rejtekhelyen írt naplója a világ egyik legolvasottabb műve, csaknem 70 nyelven, több mint harmincmillió példányban kelt el világszerte. Anne naplójában családjáról, barátairól, érzéseiről, valamint meglátásairól írt holland nyelven. Az utolsó bejegyzése 1944. augusztus 1-jéről való.

A feljegyzések alapján számos színházi, televíziós és filmes feldolgozás született.

Az egykori rejtekhely 1960 óta múzeum.