Kék fényben ragyog a san diego-i tengerpart

 

Szemet gyönyörködtető természeti látványban lehet része a san diego-i tengerpartra látogatóknak mostanság. Egy különleges algafaj miatt a tenger felszíne kék színben tündököl naplemente után.

Nem mindennapi élményben lehet része mindazoknak, akik mostanság ellátogatnak San Diego partjaihoz. A parthoz közel, a víz felszínén nagy tömegben lelhető fel egy olyan algafaj, amely fénylő kék színt bocsát ki. Ezek az algák nappal vörösre festik a vizet, de naplemente után pár órával egy speciális kémiai folyamat miatt már kékben tündökölnek.

Az algák által kibocsátott fényt biolumineszcens fénynek nevezik. Biolumineszcenciáról akkor beszélünk, ha egy élő organizmusban egy kémiai reakció fény kibocsátásával jár. A biolumineszcenciának számos oka lehet: segíthet az élőlénynek a túlélésben, odacsalogathatja a táplálékot vagy elijesztheti a támadókat. A legismertebb biolumineszcens élőlény a szentjánosbogár.

A tudósok a mai napig keresik a magyarázatot arra, hogy a jelenség minek a hatására következik be. Legutóbb 2013-ban Kalifornia partjainál tapasztaltak hasonlót, de a virágzó algák Puerto Ricóban számítanak igazi turistalátványosságnak.

A biológusok azonban felhívták a látogatók és a fürdőzők figyelmét, hogy bár a legtöbb alga ártalmatlan, enyhe mérgezést okozhatnak, hogyha az emberi szervezetbe kerülnek.