A zománc sosem megy ki a divatból

 

A zománcedények napjainkban a reneszánszukat élik. S bár a legtöbb háztartásban komplett készletek lelhetők fel belőlük, sokan talán még most sem tudják, hogy a mindennapos használati eszközeik hogy készülnek, és milyen múltra tekintenek vissza.

Egy évszázados, értékálló technológia

Mint ahogy azt Mohácsy Istvántól megtudtuk a zománcozás technológiája a 19. századig nyúlik vissza Az edények akár a 800 Celsius-fokos hőterhelést is képesek elviselni, amíg ez a műanyag konyhai eszközökre, de sok más modern technológiával készült konyha kiegészítőről nem mondható el.

Míg nyugatról kiszorult, addig Kelet-Európában még tartja magát a zománcipar

Az általuk forgalmazott edények jellemzően dunaújvárosi acéllemezből készülnek. A lemezgyárból gurigaként kerül az alapanyag a zománcgyárakba, ahol változatos formákra préselik ki a fémet, végül pedig ráégetik a zománcot a termékekre. Magyarországon napjainkban már csak egy zománcgyár üzemel. Mivel hazánkban nincs elegendő zománc, ezért importzománccal is dolgoznak, így tudják kielégíteni a piaci igényeket.

A környező országokban is alig találkozni már gyárakkal, üzemekkel. Romániában három gyár található, ezek közül kettő erdélyi területre esik. Csehországban és Lengyelországban is működnek üzeme, míg Nyugat-Európában a modernebb technikák az utóbbi évtizedekben kiszorították ezt a technológiát. Szerbia esete pedig egyedi. A délszláv háború idejét ott megszűnt a zománcgyártás.

A zománc anyaga szervetlen, főként oxidokból álló anyag, mely felolvadás után üvegszerűen dermed. Ez az üveg rákerül a zománchordozó felületre, melynek anyaga legtöbbször fém. Ez garantálja a zománcedények időtállóságát és strapabírását.

Generációról generációra öröklődnek a zománcedények

A zománcedények mindig is szervesen kapcsolódtak az élelmiszer jellegű termékek eladásához. Alig találni az országban olyan háztartást, ahol a konyhaszekrényekben ne lenne egy-két, sok esetben generációról generációra öröklődő darab. Évtizedekkel ezelőtti népszerűsége is abban rejlett, hogy ár-érték arányban mindig is a legjobb kategóriába esett. Használata egyszerű, tisztítása és tisztán tartása könnyű.

zománcvilág3

Generációról generációra öröklődnek a háztartásokban a zománcedények és használati eszközök (Forrás: Zománcvilág.hu)

Fontos a rendeltetésszerű használat

Mohácsy István kiemelte: ahhoz, hogy egy edényt minél tovább használhassunk a konyhában, fontos, hogy rendeltetésszerűen használják. Ha például zsiradék nélkül tesszük a tűzhelyre melegíteni, valószínűleg le fog pattanni róla a zománc. De egy óvatlan konyhai baleset során is sérülhet a borítás. Azonban nem mindegy az sem, hogy hol sérült meg az edény. Ha azon a területen, ahol melegítjük, például a fazék alján, akkor azt már nem ajánlatos tovább használni. De akkor is meg kell válnunk tőle, hogyha olyan része pattant meg, ahol élelmiszerrel találkozik. Viszont, ha csak az oldalán pattant le a zománc, attól nyugodtan tovább lehet használni.

A kereskedelmi forgalomban lévő termékeknek az uniós irányelvek alapján létrehozott tanúsítványai vannak, amelyek minden kétséget kizáróan azt támasztják alá, hogy az egészségre nem károsak, illetve az élelmiszerekkel való érintkezésre alkalmasak.

A retró hullám révén ismét trendi lett a zománc

Napjainkban egyre inkább újra divatba jönnek ezek az általában mutatós, fényes konyhai és használati eszközök. Az abszolút kedvencek egyértelműen a piros és piros alapon fehér pöttyös termékek. Mohácsy István cégvezető elmondta, hogy az utóbbi pár évben pedig az a tapasztalata, hogy egyre több étterem és vendéglátóhely arculatát határozzák meg a zománctermékek.

Számtalanszor köszön vissza egy-egy piros fazék vagy pöttyös bögre a képernyőről is. Főző- és gasztronómiai témájú műsorok kedvelt, látványos kiegészítői a zománcedények. Sőt nemrégiben különösen jó érzés volt viszontlátnia az egyik egyliteres fazekukat az Erkel Színház Cigánybáró című előadásán is.

Több külföldi magyar közösség is igényli újra ezeket a termékeket, például Londonban vagy Finnországban. Sőt, akad arra is példa, hogy a tengerentúlon egy torontói étteremben is zománcozott bográcsból kínálják a gulyáslevest.