Egész Európában, hazánkban is új mobilfizetési rendszer indul

 

Az egész kontinensen egységes mobilfizetési rendszert fejleszt a norvég Auka.

Az Auka már minden uniós tagállamban megszerezte a működéséhez szükséges engedélyeket, rendelkezik a szükséges tapasztalattal és technológiával. Olyan pénzintézetekkel, telekommunikációs cégekkel társulna, amelyek megfelelő disztribúciós háttérrel rendelkeznek, és megjelennének a mobilfizetések területén. Már zajlanak a szerződéskötések, és a cég hamarosan bejelenti azokat az első országokat, ahol megkezdi működését. A cég természetesen Magyarországon is keres partnereket.

A technológiát és a fejlesztést a norvég cég biztosítja, miközben a rendszerhez csatlakozó partnerek értékesítik a kereskedők és szolgáltatók, valamint a fogyasztók körében.

Az európai piacra tervezett megoldás a Settle, ami a fogyasztók oldaláról egy olyan okostelefonos alkalmazás, amellyel a telefon kontaktlistáján lévő kapcsolatoktól pénzt kaphat vagy nekik pénzt küldhet a felhasználó. A Settle rendszerén keresztül a pénz kifizetéséhez bármilyen forrás – bank- vagy hitelkártya, folyószámla – kapcsolható. A Settle-utalás címzettjének el kell fogadnia a beérkező összeget, amelyet bent is tarthat a rendszerben, felhasználhatja fizetésre, de – költségmentesen – kiutalhatja akár egy bankszámlára is.

A Settle-lel nemcsak fizetni lehet, hanem pénz kifizetését is lehet kérni másoktól.

A Daniel Döderlein által 2010-ben alapított Auka a mobil fizetési rendszerek úttörője. mCash rendszerük volt az első mobilfizetési platform Norvégiában, amely indulása után rövid időn belül már több százezer ügyfelet szolgált ki. Az Auka megfelel a bankkártyarendszerek PCI-szabványainak, a szolgáltatása a világon elsőként szerezte meg az engedélyt arra, hogy teljes egészében a Google Cloud platformján működjön.