Már a nepáli kétévesek is cukrozott italon, chipsen élnek

 

A nepáli gyerekek egészségtelen ételekből fedezik napi kalóriaszükségletük negyedét – derült ki a Journal of Nutrition tudományos szaklapban megjelent tanulmányból. A vizsgálat során kiderült, hogy az előre elkészített, túlzotton cukros, zsíros sós ételek fogyasztása szoros kapcsolatban áll az alultápláltsággal és összefüggésbe hozható a növekedés visszamaradásával.

A kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Hemanta Shrestha)

A két éven aluli nepáli gyerekek napi kalóriatartalmuk negyedét egészségtelen ételből szerzik – derült ki a Helen Keller International globális egészségvédelmi non-profit szervezet felkérésére készült kutatásból, melyről a The Guardian írt. A Kathmandu-völgyben végzett vizsgálat 754, 12 és 23 hónapos gyerekre terjedt ki.

A szervezet most először vizsgálta a gyorsan elkészíthető ételek fogyasztásának hatásait két évnél fiatalabb gyerekek között  ráadásul egy szegény országban.

A tanulmányból kiderül, hogy gyorséttermi ételek világszinten való terjedése

nem csak az elhízáshoz köthető,

hanem a gyerekek lassú fejlődéséhez is.

A kutatásba bekerült 754  gyerekek mindegyikének étrendjében szerepelt  burgonyaszirom, keksz, instant tészta és cukorban gazdag más étel a növekedéshez, a fejlődéshez szükséges vitaminok, ásványi anyagok és más létfontosságú tápanyagok helyett.

Viszont azon gyerekek, akik több olyan ételt fogyasztottak, melyek gazdagon tartalmaztok sót, cukrot vagy éppen zsírt, alacsonyabbak voltak társaiknál. Ennek oka a nem megfelelő mennyiségű protein, kalcium, vas, A vitamin és cink bevitele a szervezetükbe.

Dr Alissa Pries, az Assessment and Research on Child Feeding projekt, vezető kutatójának nyilatkozata szerint vizsgálatuk célja, hogy felhívják más kutatók, illetve a döntéshozók figyelmet e problémára.

A kapott következtetéseket csupán megfigyelés alapján vonták le, így nem tudnak okokat, illetve hatásokat bizonyítani vele. Véleménye szerint éppen ezért lenne fontos újabb kutatások kezdeményezése e témában.

A tanulmány társszerzője Dr Atul Upadhyay  is újabb lépéseket szorgalmaz, mivel állítása szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy

az egészségtelen ételek fogyasztása drámai ütemben nő.

Emellett arra is emlékeztet, hogy egyre inkább figyeljünk arra, hogy tápanyagban gazdag, helyben elérhető élelmiszereket fogyasszunk, illetve minél inkább csökkentsük a snacktermékek vásárlását.