Egy évtized után újra huszármajom született a Miskolci Állatkertben

 

A kölyök mintegy öt és fél hónapos vemhesség után született meg. Ideje nagy részét még anyja hasán kapaszkodva tölti. A faj fennmaradása egyelőre nincs veszélyben, bár egyedszáma csökkenő tendenciát mutat a szabad természetben.

Igazi szenzáció, hogy a Miskolci Állatkertben több mint egy évtized után, április 5-én huszármajom született.

Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményvezetője elmondta: csaknem huszonöt éve tartanak huszármajmokat az állatkertben, azonban a korábbi szülőállomány kiöregedett és elpusztult. Ezután a győri állatkertből két nőstény, majd egy cseh állatkertből egy hím majom érkezett, az állatok családot alapítottak, aminek eredményeképp megszületett a negyedik családtag.

A kis huszármajom elmúlt két hónapos, de ideje nagy részét még anyja hasán kapaszkodva tölti. Az anyamajom félti a kölyköt, megpróbál távol maradni a látogatóktól – mondta Veress Tamás, és hozzátette: az utóbbi években megfogyatkozott a huszármajom-állomány a hazai állatkertekben, mert kevés állatkert vállalja tartásukat, pedig egyszerű, a huszármajmok mindenevők, fára mászás helyett inkább a talajon szeretnek közlekedni.

Miután kiderül a kölyök neme, eldől mi lesz a sorsa, ugyanis ha nőstény, maradhat a jelenlegi családjával, ellenkező esetben azonban egy másik állatkertbe kerülni, igazodva a természetben előforduló majomcsaládok életéhez – mondta Veress Tamás az M1 Ma délután című műsorában.