Az idén rendezik a tizedik Budapest Folk Festet

 

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Budapest Folk Festet, a Fonó mellett a rendezvény társrendezője lett a Hagyományok Háza – mondta Kalina Veronika, a Hagyományok Háza néprajzkutatója az M1 Ma délelőtt adásában.

Az idén 4 helyszínen rendezik meg a fesztivált, május 22-től 25-ig a Fonó Budai Zeneházban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a Trip hajón. A Hagyományok Háza a Kisebbségek Hangjai projekt keretében külföldi előadókat hívott meg a Budapest Folk Festre, május 25-én, szombaton a Trip hajón pedig a Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel ismerkedhetnek meg a részvevők.

A kezdeményezés az etnikai kisebbségeknek az európai társadalmakra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet, különös tekintettel a zenére. A Kisebbségek Hangjai/Voices of Minorities koncertek az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával valósulnak meg.

A fesztivál szerdán hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a Bazseva és a Dalinda zenekarral, tánctanítással és táncházzal. A következő napokban koncertet ad a Belgiumból érkező Refugees for Refugees (Menekültek a menekültekért) formáció, Szlovéniából a Goran Bojcevski Quartet és Klarisa Jovanovic + Della Segodba, a francia Juan De Lerida, az olasz SuRealistas, a szerb Marko Markovic Brass Band, valamint a máltai Tribali.

Lesz görög és török est is. Görög muzsika május 23-án a Fonóban hallható, fellép a Meybahar, Kirjakosz Tapakisz, Nikosz Paraulakisz és Lukasz Metakszasz. A török esten 25-én (szintén a Fonóban) játszik a Canlar Együttes, Erdal Salikoglu, Guessous Majda Mária, Vardan Hovanissian és Emre Gültekin. A hazai világzenei színtér fontos előadói sorában koncertet ad az Erdőfű Kamarazenekar, Pásztor Hóra, új lemezét mutatja be Vaszi Levente, Balogh Melinda, a Meszecsinka és a Babra.

Május 25-én a Hagyományok Háza Színháztermében lesz a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora, amelyben hagyományőrző együttesek generációival lehet találkozni. Az est házigazdája Sebestyén Márta, a gála után a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve rendeznek táncházat az Átrium teremben.

A Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójának együtteseivel szintén május 25-én a Trip hajón ismerkedhetnek meg a részvevők. A Népzenei koncertnap a Dunán előadóit zenei szakértői zsűri választotta ki több tucat pályázó közül, a fellépők között lesz mások mellett a Babra, a Dalinda, Debreczeni-Kis Helga, a Magos Együttes, a Pengetős Trió. Az ingyenes showcase napra a szakmai érdeklődők mellett bárki regisztrálhat.