Elhunyt a XX. század egyik legnagyobb szopránja

 

Elhunyt Hilde Zadek német-osztrák operaénekesnő, a XX. század egyik legjelentősebb szopránja.

A bécsi opera egykori dívája csütörtökön halt meg a németországi Karlsruhéban, 101 évesen – közölte a Bécsi Állami Operaház.

Dominique Meyer főigazgató szerint Zadek oly mértékben meghatározta az operaház második világháború utáni arculatát, mint csak kevesen mások, a “legendás pedagógus” nemzedékeken hagyott nyomot.

Hilde Zadek megkapta a kamaraénekesi (kiváló énekművész) rangot, egy Németországban és Ausztriában odaítélt magas állami elismerést, amely hasonló a korábbi udvari énekesi címhez. Az énekesnő 1917. december 15-én született a mai Lengyelország területén, Brombergben (ma Bydgoszcz). Családja 1935-ben menekülni kényszerült Németországból.

Zadek a második világháborút Palesztinában vészelte át, zenei és énekművészi tanulmányait Jeruzsálemben végezte. 1947-ben csatlakozott a bécsi operaház társulatához, amelynek hamar egyik oszlopos tagja lett.

Az osztrák főváros dalszínházának elsőszámú Aidája volt két évtizeden keresztül, de emlékezetes teljesítményt nyújtott Tosca és Ariadne szerepében is. 1947 és 1971 között összesen 37 opera 39 szerepében lépett fel. A Staatsoperben utoljára 1971-ben énekelt, A walkürben. A színpadtól való visszavonulás után énektanárként dolgozott Ausztriában és külföldön. Nemzetközi énekverseny viseli a nevét.