Tíz év után újra az arénában a 100 Tagú Cigányzenekar

 

Szombat este a Papp László Budapest Sportarénában tartja meg évadnyitó koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar, amelyet a zenekar szólistája, a januárban elhunyt Ökrös Oszkár, Kossuth-díjas cimbalomművész emlékének ajánlanak. A Kossuth Rádió megújult, Szombat délelőtt című műsorában kulisszatitkokról, generációváltásról és az új kihívásokról is szó esett.

Tíz év után újra fellép a Papp László Budapest Sportarénában a 100 Tagú Cigányzenekar, az évadnyitó koncerten rengetek meglepetéssel várják az érdeklődőket. A koncertet a zenekar szólistájának, a januárban elhunyt Ökrös Oszkár, Kossuth-díjas cimbalomművész emlékére ajánlják – mondta el a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke.

Beke Farkas Nándor kérdésre válaszolva kifejtette, a koncert előtt egy „egészséges drukknak” mindenképpen kell lennie. Hozzátette: a legnagyobb művészek is memorizálnak, koncentrálnak mielőtt a színpadra lépnek, de ez egy egészséges dolog, „olyasmi, ami szárnyakat ad”.

Johan János, a zenekar prímása úgy vélekedett,  a drukk az első hang felcsendüléséig tart. „Amint ez megtörténik, utána már csak a zenekarra, illetve a közönségre figyelek” – részletezte.

Hegedűs a 100 Tagú Cigányzenekar próbáján az együttes budapesti próbatermében 2014. március 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bővül a repertoár

A zenekar elnöke úgy látja,  soha nem lehet elégedett az ember, és a repertoárt állandóan bővíteni, színesíteni kell, pontosan ezért új műsorral készülnek a szombat esti koncertre.

Johan János arról beszélt, azért is lesz különleges a koncert, mert tavaly restauráltatta dédnagyapja hegedűjét, és szombat este is ezzel fog muzsikálni.

Idén egy kis vérfrissítésre is lehet számítani 

Beke Farkas Nándor elmondta: tizenkét kiváló fiatal muzsikus kapott pozíciót a zenekarban. „A legfontosabb a szakmai tudás, amellett, hogy fiatalítunk, az idősebbeknek át kell adniuk az ifjúságnak a műhelytitkokat” – hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy jó előjelei vannak a generációváltásnak, két koncert van már a hátuk mögött, és úgy vélte, a szombati fellépésük is nagy megmérettetés lesz.

Sztárparádé szombat estére

Különleges alkalom lesz a szombat este a zenekar történelmében,  ennyien ugyanis egyszerre még nem álltak színpadon. A 100 Tagú Cigányzenekar teljes taglétszáma immár 138-ra nőtt, a szombati koncerten pedig 120 zenész muzsikál majd. Ökrös Oszkár emlékére nyolc cimbalommal állnak ki, korábban eddig erre sem volt példa.

Beke Farkas Nándor továbbá elmondta, a szombat esti koncertre külföldről is érkeznek fellépők, így Fehér József Svédországból, illetve Nándor édesapja Torontóból ékezik. A meghívott vendégek között szerepel még Déki Lakatos Sándor, aki az elhunyt cimbalomművész tiszteletére elvállalta a fellépést.

Mellettük Bolyki Balázs és a 30 fős Gospel kórusa is tiszteletét teszi az eseményen, ami azt jelenti, hogy nagyjából 150-en lesznek a színpadon. Továbbá Masa Anita opearaénekesnő a 34. zsoltárt fogja előadni a 100 Tagú Cigányzenekar szombat esti koncertjén.