Új műsorok indulnak az M5 csatornán októberben

 

Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek elmondta: az Operaház felújításával, aktuális közéleti kérdésekkel és tudományos eredményekkel foglalkozó új műsorok indulnak az M5 kulturális csatornán októberben.

Október 24-től, szerdától az M5 csatornán új időpontban, új arculattal jelentkezik az M5 Híradó, amely a kultúra hírein túl a tudomány és az oktatás híreit is közreadja, együttműködve az M1 aktuális csatornával – közölte Siklósi Beatrix.

Aktuális közéleti és értékrendi kérdésekkel foglalkozik majd az Ez itt a kérdés című műsor hétköznaponként, így október 24-én az 1956-os forradalomra emlékezve Nagy Imre szerepéről beszélgetnek majd a meghívott vendégek. A következő adásokban szó lesz a genderelméletről, az érdeklődők megtekinthetik a Thilo Sarrazin német közgazdásszal a Frankfurti Könyvvásáron készített exkluzív interjút, a Tisza István elleni merénylet 100. évfordulóján pedig egy különleges filmet vetítenek. „Színes lesz a paletta” – hangsúlyozta a csatornaigazgató.

A csatorna sorozatot indít – melynek felelőse Csizmár Edina – a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújításáról is Zoboki Gábor építészmérnök kalauzolásával október 28-tól. A havonként jelentkező építészeti műsorban megmutatják, hogy hol tart az építkezés, milyen titkokat rejtenek a ház falai. A tervek szerint a legérdekesebb és legszebb részletekből filmet készítenek, amelyet külföldön szeretnének majd bemutatni.

 

A Multiverzum – A tudomány határtalan! című műsor – amelynek vezető szerkesztője Merkl László – szombatonként jelentkezik, témái széles skálán mozognak a biológiatudománytól a mechatronikán át a történettudományig, tartalmai között megjelennek az orvoslás legfrissebb kutatásai, a bioetika kérdései és a hétköznapi fantasztikumok is.

A műsor rendszeresen beszámol a magyar tudományos közélet eredményeiről, de kiemelt figyelmet szentel a tudomány árnyoldalának is. A műsor érdekesen és kísérletekkel is színesítve a tudomány világával, az elért eredményekkel ismerteti meg a nézőket – hangsúlyozta a csatornaigazgató.