Exkluzív interjút adott a torinói lepel szakértője az M5-nek

 

Kérdések és megállapítások a Torinói lepel kapcsán – John P. Jackson fizikus, a lepel szakértője előadókörutat tartott szeptemberben Magyarországon, ahol újabb adatokat gyűjtött a kutatásához. Az eredmények kapcsán az M5 csatornának adott exkluzív interjút – hangzott el az M5 Kulturális Híradójában.

Egy sebekkel borított ember lenyomata rajzolódik ki a négy és fél méteres lenvásznon, amelyet a keresztény hívők Jézus Krisztus halotti leplének tartanak, és ereklyeként tisztelik. A Torinóban őrzött lepel tudományos vizsgálatát ötven évvel ezelőtt John P. Jackson vezette. Akkori megállapításairól, és azóta is folyó kutatásainak eredményeiről beszélt az M5 kamerája előtt.

A szénizotópos kormeghatározást az amerikai fizikusprofesszor nélkül végezték el. Kérdésesnek is tartja az eredményt, amely szerint a vászon 13-14. századi lenne. Ennek eldöntéséhez éppen Magyarországon keres bizonyítékot – derül ki a filmből.

John P. Jackson az elmúlt évtizedekben folytatta kutatását, vizsgálódását történelmi, kulturális és liturgikus kérdésekre is kiterjesztve.

A fizikus legújabb eredményeiről szeptemberben tartott előadókörutat Magyarországon, ekkor készült az exkluzív interjú is. A kutatóval készült interjú hétfőn 21 órakor kezdődik az M5 csatornán.