A Természet napja vasárnap az M5-ön

 

Május 27-én vasárnap A Természet Napja alkalmából tematikus adással jelentkezik az M5 csatorna a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválról.

Tematikus napot tart az M5 kulturális televízió vasárnap A Természet Napja alkalmából. Az M5 már jól ismert műsorvezetői – Koltay Anna, Dobos Evelin, Bősze Ádám és Béli Ádám – háromszor két órás élő műsorfolyammal jelentkeznek a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál zárónapjáról. Az M5 vasárnapi vendégei között geológus, iparművész, formatervező, színművész, operatőr, természetfilm-rendezők, zsűritagok és díjazottak egyaránt szerepelnek és a csatorna műsorai ízelítőt adnak az elmúlt év legszebb, legérdekesebb természetfilmjeiből is.

Dér Ágnes csatornaigazgató kifejtette, hogy a fesztivál tematikája közel áll a csatornához, hiszen az M5-nek fontos az ismeretterjesztés, amelyben kiemelt szerepe jut a természetfilmeknek. A csatornán adásba kerülő M5 lexikon egyik tagja a Kék bolygó című sorozat, amely hétről hétre két adásban olyan fejlesztésekre, találmányokra hívja fel a figyelmet, amelyek azt célozzák, hogy élhetőbbé váljon a bolygó és hogy a jövő generációinak is legyen friss levegője, valamint tiszta ivóvize.

Dér Ágnes arról is beszélt, hogy „kiemelt figyelmet fordítanak azokra az alkotókra és filmekre, akik az idei fesztivál versenyprogramjában vagy mellékszekciójában szerepelnek”.

Profi természetfilmesek is neveztek

Tavaly az M5 különdíját a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Olma Frigyes nyerte Gemenc, az árterek világa című filmjével. A csatornaigazgató a pályaművekkel kapcsolatban elmondta: a nevezők között rengeteg a profi természetfilmes. Hozzátette, ez egy olyan műfaj, ami egészen speciális felszerelést igényel, hiszen a természetet „nem lehet rendezni”, különös figyelmet, félkészültséget és tapasztalatot vár el a műfaj a nevezőktől.

Megjegyezte, ez érezhető a produkciók színvonalán is, mert van, aki már huszonöt nyár óta figyeli meg egy-egy madárfaj fészkelési szokásait, és vannak a pályakezdők, akik hihetetlen ambícióval és elszántsággal készítik el természetfilmjüket, amelyben van valami unikális és figyelemre méltó.

Az M5 nélkül a művész mozikban sugárzott néhány alkalomtól eltekintve szélesebb közönséghez nem juthatnának el ezek a nagyszerű alkotások.

2018. május 25-27. között negyedik alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, a természet-és környezetvédelem legnagyobb hazai fesztiválját, ahol a film, a fotó, a képzőművészet és a zene erejével hívják fel a figyelmet környezetünk értékeire és sérülékenységére. A fesztiválhoz csatlakozik az M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő csatorna, amely vasárnap  10-12, 13-15 és 17-19 óra között élő adásokkal jelentkezik Gödöllőről, de a nézők bejelentkezést láthatnak az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok országos helyszíneiről is.

A Természet Napja vasárnap 10, 13 és 17 órától az M5 kulturális televízió műsorán.