Olasz fagylalt és mediterrán diéta: megkezdődött az olasz hét a Kossuth Rádióban

 

Április 23-tól, azaz hétfőtől a budapesti olasz nagykövetség és a Kossuth Rádió közötti tematikus műsorprogram határozza meg a heti műsorfolyamot. Az olasz hét célja a két ország között meglévő jó kapcsolat ápolása, az olasz kultúra megismertetése a hallgatókkal.

A tematikus hét megszervezését az olasz nagykövetség kezdeményezte, korábban egy kereskedelmi rádióval volt szerződésük, de úgy gondolták, hogy a Kossuth Rádió sokkal nagyobb közönséget érhet el – mondta a Kossuth Rádió csatornaigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában. Mucsányi Marianna hozzátette, nagyon örültek a megkeresésnek, a tematikát pedig a nagykövetséggel közösen dolgozták ki.

A hallgatók tehát a héten arra számíthatnak, hogy minden nagyobb élő magazinműsor foglalkozik majd az olasz kultúrával, a gazdasági élettel vagy éppen a szociális kapcsolatok valamely aspektusával, de nemcsak az elő műsorok, hanem az előre felvett tudományos ismeretterjesztő-kulturális műsorokban is visszaköszönnek hasonló témák.

„Tehát azt az utat választottuk, hogy nem rendkívüli adásnapot állítunk össze, nem rendkívüli adásokat, műsorokat készítünk, hanem beépítettük a Kossuth Rádió megszokott műsoraiba és műsorfolyamába az olasz tematikát” – magyarázta Murcsányi Mariann. Hozzátette, emiatt már jó előre felkészültek a szerkesztők, amihez segítséget is kaptak az olasz nagykövetségtől, a magyarországi olasz intézettől, emellett pedig megkeresték az Olaszországban működő magyar tanszékeket is.

„Mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyi szállal kapcsolódik egymáshoz a két ország” – emelte ki.

Úgy fogalmazott: évszázadok óta közös a történelmünk, közösek a hagyományaink, és az a világ, ami körülöttünk ma van, és amit ma Európának nevezünk, azt közösen alakítottunk. Példának hozta Mátyás királyt, hiszen a volt uralkodó és a reneszánsz, illetve Mátyás király és Itália örök témának számít. Megjegyezte, többek között erről is szó esik majd a héten.

Arról is beszélt, hogy a 180 perc, a Napközben és a Közelről című műsorok több szempontból közelítik meg Olaszországot, utóbbiban például főképpen a gasztronómiáról lesz szó, így a fagylaltkészítésről vagy éppen a mediterrán diéta hatásosságáról.