A keletnémet menekültek befogadásáról nyílt kiállítás

 

Kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban, amely a keletnémet menekültek 30 évvel ezelőtti befogadásának történetét idézi fel. 1989 nyarán több tízezer keletnémet utazott Magyarországra abban a reményben, hogy innen továbbmehetnek Ausztriába. Sokan az NSZK nagykövetségen kértek menedéket, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Zugligeten tábort nyitott a keletnémeteknek. Az Európa szempontjából sorsfordító napokat idézi fel a kiállítás – közölte az M1 Híradója.

A rendszerváltás idején az egyik legjellemzőbb autótípus volt a Trabant, mára azonban már csak a gyűjtők és nosztalgiázók járnak vele. Csütörtökön Budapest-szerte hatvan hátrányos helyzetű gyermek élvezhette a retró élményt a Máltai Szeretetszolgálat és egy magáncég jóvoltából.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989 augusztusi humanitárius segélyakciójának harmincéves évfordulójára szervezett megemlékezést a szolgálat (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Máltai Szeretetszolgálat így emlékezett meg az 1989 augusztusában történtekre, amikor az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója kezdődött. Azon a nyáron több tízezer keletnémet érkezett Magyarországra azzal a szándékkal, hogy Ausztrián keresztül minél előbb tovább utazhasson Nyugat-Németországba.

1989. augusztus 14-én, az akkor alig fél éve működő  Magyar Máltai Szeretetszolgálat megnyitotta az első táborát a menekültek részére, azóta a befogadás napjaként tartják számon ezt az évfordulót.

A megemlékezésekhez kapcsolódva a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt kiállítás, amelynek megnyitóján Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapítója emlékezett vissza a történelmi eseményekre. Úgy fogalmazott, „1989 nyarán a keletnémet emberek szabadságért folytatott harcát vállalta fel egy maroknyi közösség Magyarországon”.

A Befogadás napja ’89 című kiállítás fényképek, tárgyi emlékek, dokumentumok, filmek segítségével mutatja be a történteket.