Eltakarják a Kolumbuszt ábrázoló festményeket, mert azok sértők az őslakosokra nézve

 

A rektor utasítására letakarják a Notre Dame katolikus egyetem indianai campusán az Amerika felfedezőjeként számontartott Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket. A falfestményeket azért takarják le, mert az európai felfedezők előtti alávetett helyzetben és pózokban ábrázolják Amerika indián őslakosait.

A 12 festményt Luigi Gregori vatikáni művész alkotta az 1880-as években azzal a szándékkal, hogy bátorítsa az Európából érkező bevándorlókat. A festőnek az egyetemi közösség tagjai álltak modellt, Kolumbusz alakját pedig az intézmény akkori rektoráról, Thomas Walsh atyáról mintázta. A festmények az egyetem főépületének második emeletén találhatók.

John Jenkins tisztelendő, az egyetem jelenlegi rektora levélben indokolta meg döntését. Mint fogalmazott, az alkotások nemcsak a genovai felfedezőt ábrázolják, hanem az őslakos amerikaiak elnyomását és kizsákmányolását is. „Ez ennek a történetnek egy sötétebb oldala, s ezt nekünk muszáj elismernünk” – rögzítette levelében a rektor.

A festményeket azonban nem lefestik, hanem letakarják. Előtte fotók készülnek róluk, ezeket a szükségesnek ítélt magyarázatokkal együtt az egyetem több helyén kiállítják. „Szeretnénk megőrizni ezeket a műalkotásokat, amelyek eredetileg ünnepelték a katolikus bevándorlókat, akik az akkori társadalomnak a peremén éltek, de ezt úgy szeretnénk megtenni, hogy közben ne szorítsunk akaratlanul is a társadalom peremére másokat” – hangsúlyozta Jenkins atya. Az Amerikai Őslakos Diákok Szövetsége közleményben üdvözölte a rektor döntését.

Az egyetem mintegy 300 diákja és alkalmazottja 2017-ben közös levélben már kérte a falfestmények eltávolítását.

 

A címlapfotó illusztráció.