Festmény ritkaságok a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján

 

Virág Judit műkereskedő és művészettörténész neve a hazai és külföldi szakemberek, művészetkedvelők körében etalon. Falk Miksa utcai galériája pedig hamarosan fennállásának 20.évfordulóját ünnepli egy jubileumi akcióval.

Szeptember 22-től láthatóak azok a képek a Falk Miksa utcai galériában, amelyeket a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Virág Judit Galéria bocsájt árverésre október 5-én a Budapest Kongresszusi Központban.

Virág Judit Galéria a budapesti Falk Miksa utcában. Fotó: hirado.hu

Az aukció képei október 4-ig tekinthetők meg a galériában  (Fotó: hirado.hu)

A jublieumi árverés helyszínválasztása nem a véletlen műve: 1998. október 5-én ugyanis pont itt rendezte meg első aukcióját a galéria, amelyen most 212 tétel szerepel, összkikiáltási áruk meghaladja a 650 millió forintot. Olyan kivételes műtárgyak is szerepelnek majd az árverésen, mint a 36 millió forintos kikiáltású árú, kuriózumnak számító a Semmi szétzúzása című festmény Reigl Judit Kossuth-díjas, Faranciaországban élő festőművésztől.

Reigl Judit a Semmi szétzúzása című alkotása is szerepel a 20 éves fennállását ünneplő Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján, amelyet október 5-én rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban.   A Virág Judit Galéria 1988. október 5-én tartotta első aukcióját. Ez alkalomból pontosan húsz évvel később ugyanazon a napon rendezi a galéria jubileumi árverését, amelyen 212 tételt kínálnak az érdeklődőknek - mondta el Virág Judit, a galéria vezetője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.  Az évforduló alkalmából rendezendő árverés egyik kiemelt darabja lesz Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész Semmi szétzúzása című festménye , amelynek kikiáltási ára 36 millió forint. Fotó: hirado.hu

Reigl Judit a Semmi szétzúzása című alkotása az aukció kiemelt darabja, amelynek kikiáltási ára 36 millió forint (Fotó: hirado.hu)

Az elmúlt 20 évben 62 aukciót és 40 nonprofit kiállítást rendezett a galéria, tavaly pedig megtartották a világ első Zsolnay aukcióját. Aukciókon ötször döntötték meg az abszolút árverési rekordot: 2012-ben Csontváry Kosztka Tivadar Traui látkép neplemente idején című festmény 240 millió forintért kelt el.

Ugyancsak kiemelkedő darab Rippl-Rónai József legkeresettebb korszakából származó, 1911-ben festett Pihenő Fanella című festménye, amely a homogén felületeket oldó, finom petyegtető eljárás, festésmóddal készült, és a hírek szerint jelentős külföldi figyelemre számíthat. Az utóbbi években a párizsi Musée d’Orsay már két kukoricás stílusú képet is vásárolt, amelyek azóta a múzeum állandó kiállításán szerepelnek.

Az aukció két másik különlegessége Bortnyik Sándor Vörös palack című képe és Pekáry István Ősz című monumentális méretű festménye a magyar vidéki életről, amely a galéria reményei szerint a jövőben egy közintézménybe kerül.

 

 

Rippl-Rónai József: Pihenő Fenella

Rippl-Rónai József: Pihenő Fenella

A jubilieumi árverés alkalmából a Virág Judit Galéria különleges meglepetésekkel is készül: az 59.aukciót meglepetés koncert vezeti fel, a galéria tulajdonosai pedig negyven értékes nyereményt sorsolnak ki az árverés vásárlói között. Másik, két, 10 millió forint értéket meghaladó alkotás is gazdagíthat két szerencsés vásárlót: egy Berényi Róbert festmény és egy Zsolnay kerámia kerül kisorsolásra október 5-én a Kongresszusi Központban.

Az aukció képei október 4-ig ingyenesen tekinthetők meg a Virág Judit Galériában.