Félre az önsanyargató fogyókúrákkal!

 

A csupán átmeneti sikert hozó fogyókúrák helyett a mértékletes táplálkozás lehet az egyik megoldás.

A nyár végével a könnyed étkezéseknek is búcsút intünk,  és inkább a takaró melegébe burkolózva nassolunk – majd némi bűntudattal fogyókúrázni kezdünk. És ez így megy évrőlévre.  Pedig ahelyett , hogy megvonnánk magunktól bármit is vagy valamilyen divatos, önsanyargató fogyókúrába kezdenénk, ésszerű megoldásokat érdemes keresni.  Pár egyszerű, de hatékony lépést beiktatásával máris közelebb járunk a kiegyensúlyozottabb étkezéshez.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Illusztráció: Shutterstock

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Illusztráció: Shutterstock

Arányosan
Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet. Épp ezért figyeljünk oda, hogy minden főétkezésnek legalább a felét zöldségek, gyümölcsök tegyék ki, és szánjunk naponta minimum 30 percet mozgásra, ez lehet akár egy jó séta is. Fontosak az arányok: egy kalóriadúsabb ebéd után uzsonnára és vacsorára inkább a kímélőbb fogások mellett döntsünk.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A köztes kalóriák is számítanak
Egy kis csoki, mogyoró, almalé – hiába figyelünk a főétkezésekre, ha közöttük folyamatosan nassolunk. Sokszor nagyvonalúan átlendülünk a nassolással bevitt mennyiség felett, de minden elfogyasztott falat és korty beleszámít a napi kalóriabevitelbe. Az sem megoldás persze, ha kalkulátorral számolgatjuk a kalóriákat, inkább figyeljünk az összetevőkre és az arányokra. Az élelmiszercímkéken minden információt megtalálunk, ezeket alaposan áttanulmányozva el tudjuk dönteni, hogy belefér-e délután egy csokis desszert, vagy inkább az édesítőszeres verziót preferáljuk.

Édes élet
A magyar édesszájú nemzet, ahogy a konyhánk is mutatja – legyen szó túrós tésztáról, palacsintáról vagy szilvás gombócról, hiányérzetünk van, ha nem szórjuk meg egy kis porcukorral. A napi ajánlott hozzáadott cukorfogyasztás legfeljebb a teljes kalóriabevitel 10%-a – kb. 12 teáskanálnyi cukor; ebbe beletartozik minden az ételek, italok elkészítéséhez felhasznált cukor, méz vagy szirup, így érdemes mérlegelünk egy-egy fogásnál, hogy tényleg szükséges-e még többet hozzáadni. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes ízről: jó megoldás lehet például a gyümölcsök, zöldségek természetes cukortartalmával történő édesítés a főzésnél.

Egészséges gyümölcslé - illusztráció. Fotó: Shutterstock

Egészséges gyümölcslé – illusztráció. Fotó: Shutterstock

Hidratálás és a kalóriák
Bár sajnos gyakran nem tulajdonítunk neki elég jelentőséget, az ételek mellett a folyadékbevitel mennyisége és minősége sem mindegy. Naponta legalább 8 pohárnyi folyadékot igyunk, ebből minimum 5 pohár víz legyen, a többi jöhet más forrásból, például kávéból, teából, gyümölcsléből, üdítőből. Azonban ebben az esetben sem szabad elfeledkeznünk a kalóriákról, hiszen az italoknak is lehet kalóriatartalma.

Milyen legyen tehát egy finom és egészséges főétel? Az okoscimke.hu több tippet is ad erre.