A TOP 100 magyar bor - a könnyedebb, gyümölcsösebb borok törtek előre

 

Egyre több jó minőségű magyar borközül választahatunk, de vajon tudjuk-e, hogy melyek számítanak igazán minőségi bornak? A TOP 100 magyar bor idén a fogyasztók számára valóban elérhető borokat rangsorolta.

Idén új koncepcióval jelentkezik a TOP 100 magyar bor: a több mint tíz éve megjelenő magazin ezúttal a fogyasztók számára valóban elérhető borokat rangsorolta. A legnépszerűbb legjobbak rangsora a hazai kereskedelemben legnagyobb tételben eladott minőségi borokat mutatja be, amelyek a borszaküzletek mellett a hipermarketek polcain is megtalálhatók.

Bort kóstol egy résztvevő a Lidl Magyarország kezdeményezésére rendezett Wine Expo 2014 Hungary borbemutatón a Novotel Budapest City szállodában 2014. június 17-én. A rendezvényen hét magyar borrégió 130 borászatának 594 féle bora mutatkozik be a Lidl áruházlánc cseh, lengyel és szlovák képviselőinek, hogy minél több magyar bor váljon elérhetővé a három ország Lidl üzleteiben.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A magazinban a fogyasztók számára elérhető legjobb száz bor listáján és leírásán kívül a balatoni borrégióban zajló izgalmas változásokról, az ételek és borok párosítása körül kialakult hitekről és tévhitekről, a borfogyasztási szokások átalakulásáról is olvashatnak. Emellett egy külön LikeBalaton – Gasztrotippek füzetben összegyűjtötték a Balaton környéki borászatokat és vendéglátóhelyeket. A LikeBalaton.hu – amellett, hogy mindig a legaktuálisabb hírekkel szolgál a Balatonról – a Balatoni Körrel együttműködve az „Egész évben Balaton” filozófiát képviseli. Együtt népszerűsítik a helyi termékekre épülő balatoni gasztronómiát, mutatják be a balatoni régió értékes kincseit, a Balaton környéki borokat, borászatokat, a modern és klasszikus gasztronómia helyi képviselőit.

Egy árus bort tölt a Rosalia fesztiválon a Városligetben 2018. május 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Képünk illusztráció  (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A Balatoni Kör Egyesület megalakulása óta nemcsak beszél, hanem nap mint nap tesz is egy élhető és egész évben látogatható Balatonért. Tagjai között számos vendéglátóhelyet, cukrászdát, borászt találunk, sőt még sajtkészítő mestert is. Az ő tevékenységüknek is köszönhetően egyre többen fedezik fel, hogy a hazai turizmust a nyár elmúltával is promotálni kell. Mi a Balatoni Körrel egy olyan Balatont álmodtunk meg, amely minimum hat hónapon keresztül elérhető tevékenységekre fókuszál. Olyan aktív bor-gasztronómiai-szabadidősport- és kulturális régió víziója van a fejünkben, amelyben a mai pancsikolós balatoni kép nem szerepel. Ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség igényes strandi infrastruktúrára, de ne a 40 fokban való vízben üldögélés legyen a kommunikációs alap és a fő program. Az a célunk, hogy megmutathassuk mindazokat a lehetőségeket, amelyek a strandoláson kívül várják az idelátogatókat – emelte ki Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke.

Kujbus Fanni a hetedik alkalommal megrendezett Avasi Borangoláson Miskolc hegyén, az Avason 2018. május 18-án. A Miskolczi Borbarátok Társasága háromnapos rendezvényén 60 borászat, 40 helyszín, 20 gasztropont, 36 zenekar hetven programmal várja a látogatókat május 17. és 19. között. MTI Fotó: Vajda János

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Vajda János)

Az idei TOP 100 magyar bor nemcsak a borászszakma bennfentesei, hanem a laikus borkedvelők számára is hasznos kiadvány. A magazin készítői ugyanis – idén egyedülálló módon – a boltokban kapható borokból állították össze a rangsort. Ez az új koncepció még a vártnál is sikeresebbnek bizonyult, s ezt Fiáth Attila DipWSET nemzetközi borakadémikus, egyetemi tanár, a zsűri elnöke is alátámasztotta: kiváló borok versenyeztek, az idei TOP 100-as lista örvendetes változásokat és minőségi javulást hozott, általános jellemző a könnyedebb, gyümölcsösebb stílus, a rozék és a pezsgők előretörése.