A kézmosás akár életet is menthet

 

A statisztikák szerint hétből egy ember biztos, hogy nem mos kezet WC-használat után. Sokak számára még mindig nem egyértelmű, miért is fontos a kézmosás. Pedig, ha tudnák, hányféle betegséget lehet elkerülni vele!

Az ember azt gondolná, a világ legtermészetesebb dolgáról beszél, ha a kézmosást említi. Mert egyértelmű, hogy miután haza érünk, átutazva a várost, megfogdosva több tucat kapaszkodót, mozgólépcső szalagot, korlátot, támaszkodót – kezet kell mosni.
Mint ahogy akkor is, ha éppen orvosi vizsgálat után vagyunk, vagy ebéd, vacsora előtt. Gyerekeinket is így szoktatjuk, így tanulják meg a bölcsiben, az oviban és általános iskola alsó tagozatában is.
És még ennél is természetesebb, amikor az kerül szóba, hogy WC használat után – természetesen kezet mosunk. Szappannal és meleg vízzel. Legalábbis így reméljük.

Kézmosás - illusztráció Fotó:Shutterstock

Ha gyerekeinktől elvárjuk, mi miért nem mosunk kezet?  (Fotó:Shutterstock)

Ezért kétszer olyan megdöbbentő az a statisztika, amely szerint hét emberből legalább egy nem mos kezet, miután kijön a mosdóból.
Pedig a szappannal történő kézmosás a leghatékonyabb és legolcsóbb módja a hasmenéses és akut légúti megbetegedések elkerülésének. Megfelelő kézhigiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45%-kal, a légúti megbetegedéseké pedig 23%-kal lenne csökkenthető. A rendszeres étkezés előtti és a toalett használata utáni kézmosás gyakorlata több életet menthetne meg, mint a védőoltások és az orvosi kezelések.

A baktériumok mindenütt jelen vannak az életünkben. A Nemzeti Közegészségügyi Alapítvány által elvégzett vizsgálat eredményei alapján egy szabadtéri ivóvízkút egységnyi felületén 2 700 000, egy kávéházi tálca egységnyi felületén körülbelül 33 800, egy számítógépes billentyűzet egységnyi felületén 260, egy fejhallgató egységnyi felületén pedig 740 baktérium található. Szerencsére azonban nem mindegyik baktérium káros. Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy vírusok és baktériumok okozzák a a légúti fertőzések zömét, valamint néhány sokkal súlyosabb betegséget is. A megfelelő kézmosás a legegyszerűbb, leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy megelőzhessük a fertőző betegségek elterjedését.

Tehát nem árt tudatosítani, hogy mindig ajánlott a minimum 30 másodpercig tartó kézmosás:

  • WC használata előtt és után
  • étkezések, ételkészítés előtt és után
  • hazaérkezés után
  • betegek látogatása előtt és után
  • köhögés, tüsszentés után
  • állatsimogatás, gondozás után
  • minden alkalommal, amikor a kezeinken szemmel látható szennyeződés van.