Csontkinövést okozhat a koponyán az okostelefon túlzott használata

 

Bizarr felfedezést tett két ausztrál kutató, miközben koponyákról készített röntgenfelvételeket elemeztek. A több száz felvétel egyharmadán volt megfigyelhető apró csontkinövés.

A kutatásban, melyet a Scientific Reports tudományos lapban publikáltak, négyszáz 18 és 86 év közötti felnőttnél találtak csontkinövést a koponya alsó részén – olvasható az NBC News hírei közt.

Ilyen kinövés abban az esetben jöhet létre, ha gyulladás keletkezik a porcnál, amely az ízületet borítja, és

a szervezet új csont képzésével próbálja meg helyrehozni a problémát.

A tanulmány szerint melyet David Shahar és Mark Sayers készített az ausztráliai Sunshine Coast Egyetemről, az állapot gyakran ismétlődő mozgásoktól alakulhat ki, mint például a fej előre döntése, amikor az okostelefonunkat nézzük.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kinövések átlagos mérete a vizsgált alanyokon 10 és 31 milliméter között volt.

A tanulmány írója felhívta rá a figyelmet, hogy az új technológiák, mint az okostelefonok vagy tabletek még csak egy évtizede vannak jelen a mindennapokban, és a használatukkal járó rendellenességek még csak mostanában kezdtek megjelenni szélesebb körben. A rendellenességekért pedig a

fej helytelen tartása, és a rossz testtartás lehet a felelős.

Szerencsére a fent említett csontkinövés nem fájdalmas, és nincs szükség a kezelésére, de problémát okozhat, ha egy bizonyos méretet elér.

David Geier ortopéd sebész szerint a tanulmány nem fogja meggyőzni az embereket, hogy ne használják annyit mobiltelefonjukat, de apró változtatásokkal segíthetünk a problémán. Például, ha egy párnát teszünk a laptop alá, és feljebb emeljük a telefonunkat vagy a tabletet, rögtön javíthatunk a testtartásunkon.