Létezett-e egyáltalán Atlantisz, a rejtélyes birodalom?

 

Platón először a nagyapjától hallott Atlantiszról, majd őt is sokáig foglalkoztatta, hol lehet ez a rejtélyes sziget. A legenda szerint a terület Poszeidón, a tenger istenének birtoka volt, amelynek lakóit a kapzsiság és a becsvágy miatt az istenek földrengéssel sújtották, majd a sziget elsüllyedt. A 16. században aztán számos kísérlet indult Atlantisz felfedezésére.

(Fotó: Shutterstock/Aerial-motion)

Platón ókori görög filozófus szobra Athénban (Fotó: Shutterstock/Aerial-motion)

Atlantisz. Az elveszett város, amely a popkultúrában is kiemelt szerepet kap, nem véletlenül, hiszen megannyi teória és misztikus elmélet fűződik hozzá. De létezett-e egyáltalán a Platón által leírt elsüllyedt birodalom? És ha igen, találhatunk-e rá bármilyen bizonyítékot – hangzott el az M5 Multiverzum című műsorában.

Sok helyen keresték Atlantiszt

Ami a legenda esetleges alapját illeti, semmilyen más bizonyítékot nem talált senki, mint a 20. században Santorini szigetét, holott sok helyen keresték a legendás Atlantiszt. Azért Santorini merült fel, mert ott volt éppen 3600 évvel ezelőtt – tehát jóval közelebb Platónhoz, mint ahogy ő maga írja – egy hatalmas vulkánkitörés, ami tényleg eget rengetően nagy volt.

Mi azt vizsgáltuk, hogyan nézhetett ki Santorini a híres minószi kitörés előtt. A korábbinál nagyobb méretű, kitágultabb tengeröböl jött létre, és a mi kutatásaink is segítettek megállapítani ennek az öbölnek a méretét. A kultúrtörténet során rengetegen sokfelé keresték Atlantiszt, de minden felvetés

légből kapottnak bizonyul,

hiszen nincs semmilyen igazi nyoma annak, hogy elsüllyedt volna, és nyom nélkül valahol a tenger fenekén lenne.

Ez így teljes képtelenség – magyarázta Karátson Dávid geográfus.

Ám rejtélyes történetekért nem kell az Égei-tengerig utaznunk, elég körbenéznünk Óbudán, ahol egy ókori temető titkaiba áshatjuk bele magunkat. Szó szerint.

Mintegy 6000 négyzetméter van megnyitva az aquincumi temetőben

A római korban a Bécsi út mentén húzódott az úgynevezett katonavárosnak az egyik legnagyobb temetője. Körülbelül 500–600 sírt tárhattunk fel eddig. Az aquincumi katonaváros nyugati temetőjében majdnem 6000 négyzetméternyi felület van egyszerre megnyitva.

Ebben az óbudai környezetben ez rendhagyónak tűnik.

A sírba a legtöbb esetben mellékleteket helyeztek. Szerencsés módon épp most bukkant elő egy sírból egy aranygyűrű, de találtunk már más értékes ékszereket, túlvilági útravalóul szánt ital- és ételmellékletek hordozóit: korsókat, tálakat, csészéket, üvegedényeket.

A Bécsi úti ásatás március óta tart

Nagyon sokszor találkozunk újszülöttek sírjával vagy várandósan elhalálozott nő sírjával, ahol úgynevezett üvegből készült kis szoptatóedények kerülnek elő – mondta Vámos Péter ásatásvezető régész.

Óbuda jól kutatott területnek számít, az elmúlt évtizedekben számos feltárást végeztek a környéken. A Bécsi úti ásatás március óta tart, ám a régészek szerint tartogat még meglepetéseket, és ki tudja, talán legközelebb egy elsüllyedt város is előkerül.