Kovács István színész 75 éves

 

Kovács István, az 1960-as és 1970-es évek egyik legnépszerűbb magyar színésze, az Egri csillagok című film Bornemissza Gergelye, május 7-én hetvenöt éves.

Budapesten született, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Várkonyi Zoltán növendékeként végzett 1966-ban. Már főiskolás évei alatt, 1964-től játszott Várkonyi Vígszínházában, diplomájának megszerzése után pedig a társulat tagja lett. Az igazgató halála után két évvel, 1981-ben a József Attila Színházhoz szerződött, majd 1983-tól a Kazimir Károly vezette Thália Színházban, illetve az Arizona Színházban játszott, 1991-től szabadúszó.

Pályája kezdetétől romantikus hősöket, szerelmes szerepeket alakított filmen és színpadon. Színházi szerepei közül nagy sikerrel játszotta Molière Tudós nők című darabjában Klitandert, Pelle János Casanovájának címszerepét, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darabban Joshuát és Christiant Rostand Cyrano de Bergerac című darabjában.

A jó megjelenésű fiatal színészt filmszerepei tették hihetetlenül népszerűvé. Leghíresebb szerepei közé tartozik a Várkonyi rendezte, 1968-ban forgatott, a Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján készült Egri csillagok című film Bornemissza Gergelye és a két évvel korábbi Kárpáthy Zoltán címszerepe, szerepelt az 1964-es Kőszívű ember fiaiban, A pogány madonna (1980) és az Akli Miklós című (1986) filmekben is. A televízióban is foglalkoztatták, ő játszotta a Szomszédok című sorozat Deziréjét, szerepelt az Abigélben és a Petőfi életéről készült sorozatban, és még számos tévéfilmben.

Rendezőként is megmutatta magát: a Tizenkét dühös embert az Új Színházban, A csúnya lányt a Turay Ida Színházban tekinthette meg az ő színre állításában a színházrajongó közönség.

 

Szavai szerint nem bánta meg, hogy szabadúszó lett, mert így minden évben kapott legalább egy olyan jó szerepet, amelyet társulati tagként nem játszhatott volna el. Az sem zavarja, hogy már nincs állandó reflektorfényben, számára ugyanis nem a több publicitás, hanem a több, jobb munka hiányzik. Legutóbb a Duna Televízió 2019 márciusától vetített, Béres Józsefről szóló sorozatában működött közre.

2016-ban Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal tüntették ki.