Kihirdették a HangHordozók pályázat eredményét

 

Eredményt hirdettek a Versmaraton programsorozat kísérőrendezvényeként zajló HangHordozók – Énekmondók versenyének döntőjében, a kortárs versek megzenésítőinek legnagyobb hazai versenyén – közölte a Magyar Írószövetség az MTI-vel.

Az A38 Hajón zajló – a zsűri értékelése szerint kiemelkedően magas színvonalú – döntőben tizenegy előadó léphetett színpadra, a verseket Az év versei 2018 kortárs költészeti antológiában megjelent 101 költő csaknem 400 költeményéből válogatták a versenyzők.

A szervezők közlése szerint a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA partnerségében megszervezett HangHordozók – Énekmondók versenyének első díját a Kaczander Nóra (NorAcoustic) nyerte Kántor Péter Egy madár repül és Báger Gusztáv Macskalesen című versével.

A második díjat a JaMese zenekar Buda Ferenc Depresszió című versének feldolgozásával, a harmadik díjat Szlama László nyerte Báger Gusztáv Macskalesen és Lukács Sándor Örökkévalóság című versével.

A Kossuth Rádió különdíját a JaMese, az M5 kulturális csatorna különdíját a közönségszavazás győztese, Krasznai Gíta kapta, aki Tandori Dezső Elválasztás és összetartozás című versét adta elő.

A Magyar Írószövetség különdíjasa Iris Kiss Benedek Gyalogosan című versével, Magyar Napló Kiadó különdíját Szlama László nyerte el, a zsűri különdíjasai Iris, DUSKA – Kazai Ági & Stefan Uhrinak Gergely Ágnes: Csonka szimfónia című versével.

A Bonyár Judit, Csík János, Eredics Gábor, Likó Marcell és Váczi Eszter alkotta zsűri tíz előadót juttatott a döntőbe, míg egy előadót a Versmaraton Facebook oldalán a közönség szavazott be.

Mint írták, a pályázók az elmúlt években összesen 166 kortárs verset zenésítettek meg, amelyet az Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó fontos eredménynek tart, hiszen – mint írták – ráirányítja a kortárs költészetre a szélesebb közönség figyelmét. Idén 30 előadó 39 verssel indult: összesen 23 költő tollából származó alkotással.

Az M5 kulturális csatorna a döntőbe jutott előadók dalait stúdióban rögzítette, s a megzenésített verseket színészekkel is felvette, így a korábbi éveknél szélesebb körhöz juthattak el a művek. A döntőről az M5 televízió felvételt készített, amely május 18-án kerül adásba.

Címlapképünk illusztráció.