A gálaműsor közvetítése alatt adják át az összes Oscar-díjat

 

Az amerikai filmvilág, számos filmsztár és neves alkotó tiltakozásának hatására az amerikai filmakadémia korábbi döntését visszavonva bejelentette, hogy nem ad át díjakat az Oscar-gálaműsor reklámszüneteiben, hanem a hagyományokhoz híven mind a 24 díját a műsor közvetítése alatt vehetik át a nyertesek.

A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést. „Az összes Oscar-díjat vágás nélkül, hagyományos formában adjuk át” – idézte a The Hollywood Reporter a testület üzenetét.

Mégsem lesz új kategória. (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A 91. Oscar-díjátadó gálát február 24-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. Az Oscar-show évek óta küzd a hanyatló nézőszámmal, idén ráadásul műsorvezető nélkül zajlik majd az est. A filmakadémia és a show producerei a nézettségen a műsor rövidítésével próbáltak volna lendíteni, mivel az tavaly is csaknem négyórás volt. Ezért született az a döntés, hogy négy kategória, az operatőr, a vágó, a kisjátékfilm, valamint a maszk és haj díjait a reklámszünetben adják át.

A hétfői bejelentés azonban óriási ellenállásba ütközött a filmakadémia tagjai és a négy kategória szakmai szervezetei részéről. Egyebek mellett levélben tiltakozott az Amerikai Operatőrök Társaságának (ACS) elnöke, Kees Van Oostrum, szerdán pedig egy nyílt levél szólította fel a filmakadémiát és a műsor producereit, Donna Gigliottit és Glenn Weisst, hogy vonják vissza a döntést.

Ezt a levelet több mint kétszáz operatőr, 75 filmrendező – köztük Martin Scorsese, Alfonso Cuarón és Spike Lee – , 80 színész – köztük Bradley Copper, Glenn Close és Emma Stone – , továbbá a filmakadémia számos producer, vágó és más ágazathoz tartozó tagja írta alá.

A gálaműsort Észak-Amerikában az ABC csatorna közvetíti, de világszerte több mint 200 országban látható majd. Magyarországon élőben a Moziverzum filmcsatornán követhetik a nézők hétfőre virradóra.

A címlapfotó illusztráció.