Virtuális útikönyv a római magyar kalandozáshoz

 

Háromnyelvű virtuális útikönyv lesz azok segítségére, akik Róma magyar vonatkozású kultúrtörténeti értékeire kíváncsiak.

Róma műemlékeinek megismerését számos könyv, kiadvány és videó segíti. Ellenben a több évszázados római magyar jelenléttel foglalkozó publikációk és útikönyvek száma már jóval szerényebb.

A Római Magyar Akadémia a Triesztben működő Poetriconart start up software house-zal együttműködésben jövő tavasztól egy olyan háromnyelvű (magyar, olasz, angol) „virtuális útikönyvvel” kápráztatja el az érdeklődőket, amelyhez hasonló eddig Olaszországban nem jelent meg.

Erdő Péter bíboros (középen) szentmisét mutat be a Rómába érkezett mintegy ezer magyar zarándoknak a Santo Stefano Rotondo templomban XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatásának előestéjén, 2014. április 26-án. MTI Fotó: Bókay László

A római Santo Stefano Rotondo kolostorában magyar pálosok éltek. A képen  Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be a Rómába érkezett mintegy ezer magyar zarándoknak XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatásának előestéjén, 2014-ben. (Fotó: MTI/Bókay László)

Az alkalmazás egy római magyar kalandozásra hívja a két ország közös kulturális értékei iránt érdeklődőket, és ingyenesen lehetővé teszi a turisták, valamint bármely felhasználó számára, hogy egy regisztráció után be tudják azonosítani Róma város térképén a magyar érdeklődési helyeket, illetve aktiválni tudjanak navigációs útvonalakat, és hozzáférjenek az adott helyekre vonatkozó történelmi információkhoz, illetve multimédiás tartalmakhoz. Ez utóbbiak aktiválásához real-world megoldások kerülnek felhasználásra.

Az alkalmazás 2019 tavaszától lesz elérhető. A Római Magyar Akadémia jelenleg a virtuális tartalmak összeállításán dolgozik.