Több százezer virág díszíti Magyarország legnagyobb karneválját

 

Tizenhat virágkocsi, köztük egy óriás virágtigris vonul majd végig augusztus 20-án az idei, sorrendben 49. debreceni virágkarneválon, a kompozíciók elkészítéséhez több százezer élő és száraz virágot használtak fel, köztük azt a 670 ezer szál dáliát, ami Hollandiából érkezett a cívisvárosba. A tapasztalatok szerint augusztus 20-án megduplázódik Debrecen több mint 210 ezres lélekszáma.

A karneváli hét programsorozata már augusztus 14-én megkezdődött, ezzel a debreceni virágünnep Magyarország legnagyobb karneváljává vált: a nagyerdei Békás-tó környékén rendezik meg a gyerekek ötnapos Galiba fesztiválját, a fények éjszakái program keretében egy nemzetközi 3D mapping művészekből álló csapat épületvetítéssel „kelti életre” a Nagytemplomot, a Déri Múzeumot és a régi városházát, voltak és még augusztus 20-án is lesznek kerékpáros programok, food truck show, és javában tart a cseh sörök karneválja a Nagyerdőben.

Megemlékeztek a virágkarnevál ötletgazdájáról, a 90 éve született és 25 éve elhunyt Béres Andrásról, aki 1950-es gyűjtése alapján készítette el a Mikepércsi csárdás koreográfiáját. A karneváli hét keretében augusztus 17-én pénteken délután Nagytemplom előtti Kossuth téren 326-an ropták a Mikepércsi csárdást, ezzel új magyar rekord született.

Debrecen, 2017. augusztus 20. A Sárkány nevű virágkocsi a hagyományos debreceni virágkarneválon 2017. augusztus 20-án. Hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében tizennégy feldíszített virágkocsi vonult végig a városban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Sárkány nevű virágkocsi a hagyományos debreceni virágkarneválon 2017. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Megalkották Debrecen tortáját

Az idei nemzetközi virágkarneválra több helyi kézműves cukrász, egy mézeskalácsos népi iparművész és egy séf közösen megalkotta Debrecen város tortáját: a Debreczeni mézes-mázast, ami a több mint 200 éves debreceni cukrászat hagyományát öregbítve, csaknem egyéves munkával, a helyi cukrászok együttműködésének eredményeként született meg.

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án reggel hét órakor több száz helyi lakos virágokkal feldíszített kerékpárokkal nyitja meg a felvonulást, majd az oldtimer autók és motorok vonulását követően indul meg a virágkocsik és a művészeti csoportok felvonulása Debrecen belvárosából a Nagyerdőbe.

A menetet hagyományosan a város Szent Koronát és a városcímert ábrázoló kompozíciói nyitják meg, de az idén egy harmadik kompozíciót is készíttettek: az ország első vidéki, az idén 60 éves debreceni állatkertjét köszöntő virágkocsin 4,6 méter magas, 13 méter hosszú óriás virágtigris lesz majd látható.

Koncertek is szórakoztatják a látogatókat

Számos virágkocsi az összefogás erejét példázza az idei karneválon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kocsija a Családok évére híja fel a figyelmet, a Debreceni Egyetem az ötezer külföldi diákja és a hazai hallgatók közös nyelvére, a zenére összpontosító kompozíciót készített, Debrecen és Nagyvárad közös kocsija a két várost összekötő kulturális hagyományokra utal, míg Hajdú-Bihar és Bihar megyék közös kompozíciója az egykori Bihar vármegye területén élők összetartozását jelképezi.

Jelen lesznek a fesztiválon a Debrecenben működő, vagy most beruházó külföldi cégek, köztük az FAG Magyarország Kft., a Continental, a Krones csoport és az E.ON Hungária Zrt. virágkocsijai. Esztergom és Debrecen A napba öltözött asszony című közös virágkocsija a Biblia 66. könyvének, a Jelenések könyvének nagy látomását önti formába. Virágkompozícióval mutatkozik be az idei karneválon a leendő debreceni nemzetközi iskola, a tízéves Fórum bevásárlóközpont, a hegyi szakképzési centrum, az Aquaticum mediterrán élményfürdő is, a szervező Főnix Rendezvényszervező Kft. pedig Debrecent, mint a nap és a fény városát mutatja be.

A 16 virágkocsi között 30 hazai, illetve külföldi művészeti csoport táncolja-zenéli végig a karneváli menetet. A felvonulást követően a virágkocsik és az oldtimerek kora délutántól testközelből is megtekinthetőek lesznek a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, miközben a hazai és a külföldi zenészek és táncosok gondoskodnak majd a jó hangulatról.

Este Karneváléj elnevezéssel a Nagyerdei Stadionban kétezer fellépővel, köztük a Dal sztárjaival rendezik meg az ország legnagyobb „aréna show-ját”, majd tűzijátékkal és Kökény Attila-koncerttel ér véget az augusztus 20-ai programsorozat Debrecenben.

Az idén először Ráadás – táncol a város címmel esti karneváli felvonulást rendeznek Debrecen belvárosában: a karnevál hazai és nemzetközi táncosai, hagyományőrző csoportjai haladnak végig a belvárosban a Debrecenben maradó virágkocsikkal. Öt kompozíció ugyanis augusztus 21-én a nagyváradi karneválon vesz részt, majd egy nappal korábban a Debrecen egykori szőlőskertjének nevezett Érmellék központjába, Bihardiószegre mennek az ottani karneválra.