Lengyel és magyar dallamok a Várkert Bazárban

 

Tört ritmusok és felszabadult improvizáció. A V4 országok kiemelkedő zenészeit bemutató „Közös hangok nyomában" koncertsorozat újabb állomásaként a Piotr Lemanczyk Trio lépett fel a Várkert Bazárban péntek este. A kortárs lengyel jazz egyik legjelentősebb formációja nem először koncertezett Budapesten. Őket követte a magyar népzenét rockos, bluesos hangzással vegyítő Szabó Balázs Bandája.

A lengyel trió elhagyja az olyan hangszereket, mint a zongora és a gitár, és nagybőgőn, ütőhangszereken, illetve szaxofonon, és basszusklarinéton játszik. Így szólaltatja meg modern, swinges bebopos beütésekkel bíró zenei világát. Az esten a szólójáték is középpontba került – Tomasz Losowski a dobokon, Szymon Lukowski fúvós hangszereken improvizált.

A modern jazz triót a Szabó Balázs Bandája váltotta a Várkert Bazárban. Egy órás koncertjükön bemutatták a sokszínű repertoárjukat. A zenekarvezető a gitár mellett ezúttal is hegedűvel és tilinkóval festette alá lírai szövegeit, a banda így keverte magyar népzenei hangzást blues-os, rockos alappal.