Janet Jacksont, Chris Brownt és 50 Centet sem érdeklik a jogvédők

 

A kérés ellenére fellépnek a szaúd-arábiai fesztiválon.

Janet Jackson, Chris Brown és 50 Cent amerikai popsztárok is szerepelnek a csütörtöki szaúd-arábiai Jeddah World Fest koncertjének fellépői között, annak ellenére, hogy emberi jogvédő szervezetek arra kérték a sztárokat, hogy ne vegyenek részt a fesztiválon. Az Abdullah Király Sportstadion honlapján olvashatók az új fellépők nevei, a már korábban bejelentett Liam Payne angol énekes és Steve Aoki amerikai dj mellett.

Janet Jackson (Fotó: Getty Images) Janet Jackson (Fotó: Getty Images)

A Human Rights Foundation nevű jogvédő alapítvány és más szervezetek arra kérték a művészeket, hogy ne lépjenek fel Szaúd-Arábiában, ahol nemi szegregáció uralkodik és az egyedülálló nők és férfiak kénytelenek egymástól elkülönülni számos étteremben, kávézóban, az állami iskolákban és egyetemeken. Nicki Minaj, aki szintén a koncert fellépője lett volna, a közelmúltban lemondta a szereplését.

Thor Halvossen, az alapítvány elnöke csütörtökön közleményben bírálta a fellépő sztárokat. Mint fogalmazott: "rendkívül elszomorító, hogy a pénzt választották a morál helyett". Hozzátette, hogy ezek a sztárok rendszeresen kiállnak a nők jogai mellett, kivéve, ha egy hétszámjegyű csekket is mellékelnek a felkéréshez. "Lélegzetelállító ez a képmutatás" - hangsúlyozta Halvossen.

Szaúd-Arábiában az elmúlt évben nagy változások zajlottak Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg erőfeszítései nyomán. Egyebek mellett megnyílt az első mozi, és engedélyezték, hogy a nők autót vezethessenek. A reformok határát jelzi ugyanakkor Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása, és számos nők jogaiért harcoló aktivista őrizetbe vétele és megkínzása.

50 Cent (Fotó: MTI/EPA) 50 Cent (Fotó: MTI/EPA)

"Világos, hogy Nicki Minaj elvesztése után a koronaherceg úgy döntött, hogy kerül, amibe kerül, úgy rendezik meg a koncertet, mintha minden rendben lenne. Pedig nincs" - fogalmazott Halvossen.

Az elmúlt hónapokban olyan sztárok léptek fel Szaúd-Arábiában, mint Mariah Carey, Enrique Iglesias, a Black Eyed Peas, Sean Paul, David Guetta és Tiesto. Ez nagy változás ahhoz képest, hogy korábban a szaúdi erkölcsrendőrség lecsapott azokra a rendezvényekre, ahol hangos zene szólt.