A tunéziai kormány engedélyezi Ben Ali volt elnök eltemetését hazájában

 

A tunéziai kormány pénteki közlése szerint beleegyezne abba, hogy hazájában temessék el az előző nap meghalt Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnököt, aki szaúdi száműzetésben élt azóta, hogy 2011-ben elmozdították tisztségéből az arab tavasz nyomán.

Ügyvédje szerint Ben Ali csütörtökön, 83 éves korában halt meg egy szaúdi kórházban.

A tunéziai média szerint Ben Ali halála előtt azt kérte, hogy  Mekkában temessék el

A TAP tunéziai hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett kormányzati forrás elmondta, hogy a kormány reagálna arra a kérésre, hogy Ben Alit hazájában temessék el, ha családja ezt kérné. „A kormány törekedni fog arra, hogy a temetést a lehető legjobb körülmények között bonyolítsák le” – tette hozzá.

A volt elnök családja egyelőre nem reagált. A tunéziai média szerint Ben Ali halála előtt azt kérte, hogy a szent szaúdi városban, Mekkában temessék el. Temetésével kapcsolatban még nem volt hivatalos reagálás Szaúd-Arábiában. Ben Alit 1987 novemberében választották köztársasági elnökké. E tisztségében először 1989-ben választották újra, 2009-ben pedig már ötödszörre.

Az állam belbiztonsága elleni összeesküvés címén is vádat emeltek ellene

Az új tunéziai hatalom hatóságai több pontban, köztük az állam belbiztonsága elleni összeesküvés címén is vádat emeltek ellene, feleségével együtt távollétében 35 év, majd további 16 év és újabb 20, illetve nyolc év szabadságvesztésre ítélték óriási mértékű törvénytelen meggazdagodása, lopás, készpénz és ékszerek jogtalan birtoklása, kábítószerek és fegyverek birtoklásával összefüggő vádpontokban, illegális telekügyletek, zavargásokra, gyilkosságokra és fosztogatásokra való felbujtás, hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Elítélték a lányát és annak férjét is.

Ben Ali mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat.