Orosz-ukrán fogolycsere: Földet értek az elengedett foglyokat szállító gépek

 

Földet értek Moszkva vnukovói, illetve Kijev boriszpili repülőterén az orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadon bocsátott személyeket szállító repülőgépek – közölte szombaton az orosz Rosszija 24 hírtelevízió.

 

Fogolycsere Ukrajnában (MTI/EPA/Alekszandr Jermocsenko) Fogolycsere Ukrajnában (MTI/EPA/Alekszandr Jermocsenko)

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos megerősítette, hogy mindkét fél 35 foglyot engedett el.

A hazatérő ukrán szabadulókat a repülőgép utaslépcsőjénél fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és mindegyiket külön megölelte. Zelenszkij azt is bejelentette, hogy a nap folyamán korábban telefonon beszélt orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

Moszkvában Kijevvel ellentétben nem alakult ki népünnepélyi hangulat a reptéren. Az utaslépcső aljában az orosz televíziósok a gépből kiszállók közül egyedül Kirill Visinszkijt, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál Ukrajnában augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztőjét szólították meg. A vnukovói repülőtéren a televíziós közvetítés tanúsága szerint egyetlen magas rangú politikus sem jelent meg.

A kijevi repülőtérre egyébként a foglyok fogadására a hozzátartozóik és az ukrán elnök mellett megjelent Arszen Avakov belügyminiszter, Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője és Ruszlan Rjabosapka főügyész is. A hazatérő ukrán állampolgárokat orvosi vizsgálat után fogják elengedni.

A fogolycsere keretében szabadon bocsátott oroszok névsorát még nem hozták nyilvánosságra. A kijevi elnöki hivatal közlése szerint a hazatért ukránok között van a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész, valamint Oleh Szencov, az Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező, továbbá Olekszandr Kolcsenko, Pavlo Hrib, Sztanyiszlav Klih, Mikola Karpjuk, Volodimir Baluh, Evhen Panov, Artur Panov, Edem Bekirov és Mikola Szizanovics.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a fogolycserét nagyon fontos lépésnek, a politikai akarat megnyilvánulásának nevezte, és a két ország között kialakult légkör fenntartására szólított fel a problémák megoldása érdekében. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerint a csere az első lépés volt a konfrontációtól a párbeszéd felé.