Nem hisz a világvége elméletekben a német liberálisok vezetője

 

Christian Lindner, a német liberálisok vezetője az ARD német közszolgálati csatornának vasárnap adott interjúban kijelentette, hogy nem hisz a világvége elméletekben, és azokban sem, akik "aszkézist és lemondást prédikálnak".

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke óva intett mindenkit attól, hogy tiltások révén próbálja meg érvényre juttatni a környezetvédelem céljait.

„Az égvilágon senki nem fog minket követni azon az úton, ha elkezdünk lemondani a jólétünkről, és előírjuk az embereknek, hogy meg kell változtatniuk az életmódjukat” – hangoztatta Lindner. Az FDP vezetője szerint a klímavédelem előmozdítása érdekében újító műszaki megoldásokra van szükség.

Lindner példaként említi, hogy bár a Zöldek társadalmi támogatottsága rekordszintű, ugyancsak minden korábbinál több azok száma, akik a környezetszennyező repülést választják utazási módként.

„Ez nekem azt bizonyítja, hogy az emberek nem fogják követni azt, aki azt mondja nekik, hogy a társadalomnak lemondónak kell lennie” – mondta Lindner. Szerinte a szén-dioxid-kibocsátását azzal lehet mérsékelni, ha Németországban bevezetik annak árfolyamát.

Ha valaki szén-dioxidot akar kibocsátani, akkor meg kell vennie a kibocsátás jogát, és ezért fizetnie kell. A piaci logika és a „start-up-mentalitás” oda vezetne, hogy a vállalkozások maguk találnák meg a módját annak, hogy a legolcsóbb módon, a legkevesebb szén-dioxid kibocsátásával végezzék tevékenységeiket – vélekedett az FDP-elnök.

Lindner határozottan elutasította az olyan „tervgazdasági” intézkedéseket, hogy egyszerűen legyen drágább a repülés, amit a szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter javasolt.

A liberális politikus szerint sokkal vonzóbbá kell tenni a vasúti közlekedést, aminek az a módja, ha a vonatok pontosak, gyorsak és mindegyiken van wifi.