Egy stratégia része Trump erőalapú politizálása

 

2017 januárjában, amikor beiktatták Donald Trump amerikai elnököt, az első intézkedései egyfajta erőpolitizálásnak tűntek, stílusa azonban mára már meggondoltabb és kifinomultabb lett – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című számában.

(Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Csizmazia Gábor, a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutató Központjának munkatársa szerint nehéz volt értelmezni Trump első évében az elnök bel-, kül- és biztonságpolitikai nézeteit, hiszen meglehetősen ellentmondásosak voltak, és Trump sok tabu témát érintett. 2017 végére és 2018 elejére megjelentek a hivatalos dokumentumok, amelyekkel már értelmezni lehetett például Trump Nemzeti Biztonsági Stratégiáját vagy a Védelmi Stratégiáját.

Egy stratégia része az erőalapú politizálás

Ezeket a dokumentumokat egy jól felkészült apparátus állította össze, melyek alapján egyértelműen az látszik, hogy az amerikai elnök továbbra is folytatja az erőalapú politizálását, amely egy stratégia része. Trump politikája a „Béke erő által” mondatra épül, illetve azt vallja, hogy

a legveszélyesebb dolog, amit az USA tehet, hogy gyengének mutatkozik.

Az erő itt a katonai, a diplomáciai és a gazdasági területre is vonatkozik. Ez a fajta politika nem agresszív, inkább asszertív, vagyis az érdekek erőteljes érvényesítésén alapul, mely megfigyelhető az Egyesült Államok Iránnal való kapcsolatát vagy a bevándorlást nézve.

Továbbá az amerikai elnök kijelentette korábban, hogy amennyiben Mexikó nem működik együtt abban, hogy az országon átmenő illegális migrációt valamilyen szinten tompítsa, akkor Mexikóval szemben az USA különböző védővámokat fog bevezetni.

Trump szabályozza a közép-amerikai ország felől érkező illegális bevándorlást

A közép-amerikai ország felől érkező illegális bevándorlást Trump most szabályozza, hiszen közölte, hogy az onnan érkezők kérjenek inkább menedéket Mexikóban, mert nem lesznek beengedve az Egyesült Államok területére. Amerika egy bevándorló országnak számít és a gazdasági növekedés és az egyéb tapasztalatok alapján szükség is van a bevándorlókra.

A GDP növekedése jelen pillanatban 2,9-3 százalék körül alakul, ami egy olyan adat, amelyre büszke lehet Trump és kampányolhat is vele, ráadásul jó alapot ad arra, hogy

a bevándorlók alkalmazása mellett érvelhessen.

A liberálisok és a konzervatívok között az óriási vitát az képezi, hogy a bevándorlók legálisan vagy illegálisan, menekültként vagy csak annak színlelve érkeznek az országba.


A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsora.