Többeket őrizetbe vettek Számoszon

 

Egy orvost, az egészségügyi személyzet további két tagját és egy tolmácsot is őrizetbe vettek csütörtökön a görög hatóságok a Számosz szigetén működő menekültügyi központban, mert hamis orvosi igazolásokkal igyekeztek megakadályozni migránsok kitoloncolását.

A gyanúsítottakat csalással, zsarolással, szolgálati mulasztással és bűnszervezeti tagsággal vádolják. Állítólag fejenként 300-500 eurót (csaknem 160 ezer forint) kértek a menedékkérőktől olyan orvosi igazolásokért, amelyek lehetővé tették a migránsoknak, hogy a görög szárazföldre kerülhessenek, vagy Számoszon maradhassanak kórházi kivizsgálásra, amely idő alatt nem lehetett kitoloncolni őket.

Az ügyben további öt orvost és egy illegális bevándorlót is őrizetbe vettek, mert feltételezések szerint bűntársai voltak a számoszi csoportnak. A görög rendőrség egyébként egy kilencfős nemzetközi embercsempész-hálózat felszámolását is bejelentette a nap folyamán. A bandatagokat Athén belvárosában fogták el.

A nyomozók szerint már hónapok óta csempésztek migránsokat Törökországból Görögországba, majd tovább más uniós államokba. Az út első szakaszáért fejenként 2000 eurót követeltek, a továbbutazásért pedig 4000-6000 eurót is elkértek. A rendőrség tucatnyi hamis úti okmányt, illetve olyan berendezéseket foglalt le, amelyekkel ezek előállíthatóak.

A rendőrség szerint a razziát más uniós tagállamok biztonsági hatóságaival együttműködésben hajtották végre.