Az ukrán erőket lejárató információs kampányt indítottak a szakadárok

 

Az ukrán fegyveres erőket lejárató információs kampányt indítottak a Donyec-medencei szakadárok a konfliktus rendezésére létrehozott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport szerdára tervezett újabb minszki találkozója előtt – közölte hétfőn az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága.

A Donyec-medencei szakadárok az ukrán fegyveres erőket lejárató információs kampányt indítottak. Az orosz megszálló erők és helyi képviselőik a szakadár „népköztársaságokban” olyan álhíreket terjesztenek a tömegpropaganda eszközein keresztül, hogy az ukrán csapatok provokációs támadásokra készülnek állásaik, illetve polgári célpontok ellen, és ezzel indokolják az általuk indított támadásokat.

A parancsnokság hozzáfűzte, hogy az elmúlt héten kiéleződött a helyzet a térségben, az ellenséges erők több alkalommal vetettek be a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérségi fegyvereket. „Minden ilyen eset szerepel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői küldöttségének hivatalos jelentéseiben, valamint részletesen dokumentálta az ukrán fél a tűzszünetet ellenőrző orosz–ukrán közös koordinációs központban” – áll a közleményben.

A parancsnokság kiemelte, hogy a szakadár erők az elmúlt napokban „cinikus” módon tüzet nyitottak polgári infrastrukturális létesítményekre és lakott területekre is a frontvonal teljes hosszán Donyeck és Luhanszk megyékben egyaránt. A közlemény szerint ezek közül a legsúlyosabb eset az volt, amikor a megszállt Donyeck felől 122 milliméter kaliberű 2SZ1 (Gvozgyika) típusú önjáró tarackkal nyitottak tüzet múlt pénteken Marjinka településre, aminek következtében öt polgári személy sérült meg, köztük egy kilencéves gyerek.