A Liberális Demokraták a legnépszerűbb brit párt

 

A pénteken ismertetett legfrissebb felmérés szerint a Liberális Demokraták a legnépszerűbb brit politikai párt, megelőzve a múlt heti brit európai parlamenti választásokon győztes, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártot.

A Liberális Demokraták az egyetlen olyan országos brit parlamenti erő, amelynek határozott politikai célkitűzése a Brexit-folyamat törlése, vagyis Nagy-Britannia bennmaradása az Európai Unióban. Az alig másfél hónapja alakult, Nigel Farage vezette Brexit Párt ugyanakkor a feltétel nélküli brit kilépésért kampányol.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából 1763 fős választói minta bevonásával elvégzett friss vizsgálatában kimutatta, hogy a Liberális Demokraták a voksok 24 százalékára számíthatnának parlamenti választások esetén. A párt egy hét alatt 8 százalékponttal növelte támogatottságát, és csaknem tíz éve most fordul elő első ízben, hogy a népszerűségi lista élén áll.

A YouGov új felmérésében – amely az első országos vizsgálat a múlt csütörtökön tartott brit EP-választások óta – a Brexit Párt a második helyre került 22 százalékos támogatottsággal; ez 4 százalékpontos emelkedés az előző kutatás óta.

A brit EP-választásokat a Brexit Párt nyerte a voksok 31,6 százalékával, és ezzel a 73 brit EP-mandátumból 29-et megszerzett. A második helyen a Liberális Demokraták végeztek 20,3 százalékos szavazataránnyal, és 16 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.

A brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó liberális párt előretörése szinte példátlan: az előző, 2014-es brit EP-választásokon 6,9 százalékot és egyetlen EP-képviselői mandátumot szerzett. A YouGov pénteken ismertetett felmérésében a kormányzó Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt egyaránt 19 százalékkal holtversenyben a harmadik.

A múlt heti EP-választáson a Konzervatív Párt alig 9,1 százalékkal az ötödik helyre szorult vissza; EP-képviselőinek száma 15-ről négyre csökkent. A 2010 óta kormányon lévő konzervatívoknak soha nem volt ilyen alacsony szavazatarányuk brit népképviseleti választáson. Az előző brit EP-választáson 23,1 százalékkal a harmadik helyen végeztek, és már akkori eredményük is mélységi rekord volt.

A konzervatív párti brit kormány már nem tervezte a részvételt az idei EP-választásokon, mivel ha sikerült volna tartani az eredeti menetrendet, a brit EU-tagság március 29-én megszűnt volna. A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben kötött megállapodást a londoni alsóház azonban eddig háromszor elvetette, és Theresa May miniszterelnök emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását. A jelenleg érvényes haladék október 31-ig terjedhet. Ennek feltételéül azonban az EU azt szabta, hogy Nagy-Britanniának részt kellett vennie az EP-választáson.

Theresa May egy hete – mindenekelőtt a Brexit-megállapodás parlamenti elfogadtatásának kudarca miatt – bejelentette, hogy június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig még ellátja a kormányfői feladatokat.