Csúcstalálkozóra hívja az Öböl menti államok vezetőit Szaúd-Arábia

 

Az Arab Liga, valamint az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamainak vezetőit csúcstalálkozóra hívta május 30-ára Mekkába a szaúdi király, hogy az elmúlt napok eseményeinek tükrében megvitassák a térség biztonságának és stabilitásának a megszilárdításával kapcsolatos teendőket.

Szalmán bin Abdel-Azíz azzal összefüggésben hívja össze a térség tagállamainak (Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia) vezetőit, hogy múlt vasárnap ismeretlen tettesek szabotázsakciót követtek el négy teherhajó ellen az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros bejáratánál, két nappal később pedig a jemeni lázadók drónokkal támadtak szaúdi olajipari létesítményeket.

A szaúdi hivatalos hírügynökség tudósítása szerint a rendkívüli ülésen a résztvevők megvitatják, hogy a két agressziós cselekmény milyen következményekkel jár a térség helyzetére.

A közlemény szerint az Öböl menti vezetők összehangolják azokat a teendőket, amelyek szavatolhatják a térség biztonságát és stabilitását.

„Szaúd-Arábia nem akar háborút a térségben, és nem is keresi a konfliktust” – mondta Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján. „Mindent megtesz a háború elkerülése érdekében, de egyúttal megerősíti, hogy ha a másik fél a harcot választja, a királyság teljes erejével és eltökéltségével válaszol, és megvédi magát és érdekeit–  tette hozzá.

„Békét és biztonságot akarunk a térségben, de nem ülünk ölbe tett kézzel a folyamatos iráni támadásokat látva” – folytatta. „A labda Irán térfelén pattog, és tőle függ, hogy eldöntse, mi legyen a sorsa” – hangsúlyozta Dzsubeir.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter korábban elhessegette a háború gondolatát, és leszögezte: Teherán nem akar konfliktust, és egyetlen ország sem hiszi azt, hogy szembeszállhat Iránnal.

Eközben Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt a béke és biztonság érdekében tett erőfeszítésekről – írta a szaúdi tájékoztatási minisztérium a Twitteren vasárnap.

A szunnita iszlám konzervatív ágát követő, többségében arabok lakta Szaúd-Arábia és a nagyrészt síita vallású, perzsa lakosságú Irán több közel-keleti konfliktusban szembenálló táborokat támogat. Rijád és Teherán régóta vetélkedik az elsőségért a térségben.